Sposób na zdrową fasolkę szparagową
Fasola szparagowa jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Nie dość, że bardzo zdrowa, to jest przy tym pyszna! Stanowi świetny pomysł na lekkostrawny i niskokaloryczny obiad lub letnią przekąskę. Jak przygotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a do Europy została przywieziona przez hiszpańskich żeglarzy. Ze względu na swoje walory smakowe szybko zaskarbiła sobie przychylność Europejczyków, zwłaszcza Francuzów. Obecnie najwięcej fasoli szparagowej uprawia się w Indiach, Chinach oraz Indonezji. W Polsce znamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą oraz zieloną. Ta pierwsza jest delikatniejsza w smaku, natomiast druga – zielona − ma bardziej wyrazisty smak.
Fasolka szparagowa na zdrowie
Fasola szparagowa jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. „Nie ulega wątpliwości, że fasola szparagowa powinna stać się, zwłaszcza o tej porze roku, elementem naszego jadłospisu” – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Dlaczego?
Fasolka szparagowa jest źródłem błonnika, który wspomaga proces trawienia, a 100 g porcja warzywa dostarcza jedynie ok. 20-30 kalorii. Fasolka bogata jest w potas, który w organizmie odpowiedzialny jest m.in. za wydalanie produktów przemiany materii. Niski indeks glikemiczny (IG 15) oznacza, że po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie − poziom cukru utrzymuje się dłużej na określonym poziomie, m.in. nie powodując nagłych napadów głodu. Z tego też względu może być polecana diabetykom. Fasolka szparagowa zawiera ponadto witaminę C, która odpowiedzialna jest m.in. za budowanie odporności organizmu.
Jak podawać fasolkę szparagową?
Fasola szparagowa jest bardzo uniwersalnym warzywem. Może stanowić dodatek do drugiego dania, lub składnik pysznych letnich zup. Ponadto można ją wykorzystać w zapiekankach lub podać z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Oczywiście najlepiej smakuje świeża − gotowana w wodzie lub na parze, oraz smażona, ale można ją również konserwować i zamrażać. I coś jeszcze – fasolka szparagowa stanowi znakomity dodatek do sałatek. Warto o niej pamiętać, przygotowując letnie warzywne kompozycje.
Uwaga! Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę – toksyczne białko roślinne, które można zneutralizować dopiero podczas gotowania.
„Fasolkowe” sałatki
Fasolka szparagowa świetnie smakuje w połączeniu z innymi lekkimi warzywami, tworząc iście letnią kompozycję. Poniżej propozycja Piotra Murawskiego na sałatkę, gdzie obok fasolki występują pomidory, pietruszka i cebula.
Sałatka z fasolki
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- sos winegret
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- połowa natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje fasolki oczyść, umyj i ugotuj we wrzątku z dodatkiem soli. Pomidory wymyj, podziel na połówki. Cebulę pokrój w piórka.
2. Natkę posiekaj. Sos sałatkowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu – dzięki niemu sałatka będzie bardzo aromatyczna. Dodaj natkę i dokładnie wymieszaj.
3. Sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Wyłóż danie na talerze.

Inne pyszne przepisy z wykorzystaniem fasolki szparagowej znajdziemy na stronie www.przepisy.pl






