Makaron ze szparagami i pieczarkami
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami

Szybki makaron ze szparagami i pieczarkami

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz makaronów oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością.

Szparagi. Fot. pixabay.com

Szparagi. Fot. pixabay.com

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
  • Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
  • Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.

Smacznego!

Makaron ze szparagami. Fot. pixabay.com
Ekologia.pl
4.6/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!