Spaghetti – właściwości, skład i rodzaje spaghetti

Tuż obok pizzy, najpopularniejszym daniem włoskiej kuchni jest spaghetti. Danie to robi furorę na całym świecie. Chyba nie ma takiej osoby, która pogardziłaby makaronem z sosem pomidorowym, nawet dzieci się nim zajadają. Nic w tym dziwnego, bo nie dość, że jest pyszne, to banalnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co warto wiedzieć o kultowym spaghetti?



Spaghetti jest rodzajem długiego i cienkiego makaronu, fot. shutterstockSpaghetti jest rodzajem długiego i cienkiego makaronu, fot. shutterstock
  1. Spaghetti – co to takiego?
  2. Narodziny spaghetti
  3. Spaghetti - witaminy i wartości odżywcze
  4. Spaghetti w kuchni
  5. Czy warto jeść spaghetti?

Spaghetti – co to takiego?

Spaghetti jest rodzajem długiego (około 80 cm) i cienkiego makaronu. Produkuje się go na bazie twardych odmian mąki pszennej, tzw. durum. Co ciekawe, tym słowem określa się również potrawy przyrządzone z tego makaronu.

Tak naprawdę do makaronu spaghetti możemy dodać dowolne dodatki, kierując się własną inwencją twórczą. Jednak prawdziwy posiłek, które możemy nazwać daniem spaghetti ma ściśle określone reguły i składniki. Najpopularniejszym z nich bez wątpienia jest spaghetti bolognese, które wywodzi się z włoskiego miasta Bolonia – stąd też jego nazwa. Przyrządza się go z wielu różnych rodzajów mięs, ale najpopularniejsze to wołowina i wieprzowina, które kroi się na drobniutkie kawałki albo mieli maszynką do mięsa. Poza mięsem, w składzie bolognese dodaje się warzywa (tzw. włoszczyzna, czyli marchewkę, seler i pietruszkę), oliwę, pomidory oraz niekiedy wino czerwone, by nadać potrawie południowego charakteru. Trzeba mieć na uwadze, że tradycyjne bologniese to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, dlatego też nie może w nim być za dużo pomidorów.

Drugim sosem dodawanym do makaronu spaghetti, który także cieszy się ogromną popularnością jest carbonara. Pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go alianccy żołnierze w trakcie II wojny światowej, którzy połączyli makaron z tym, co akurat pozostało z racji wojskowych. Carbonarę sporządza się z boczku, żółtek jaj, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy oraz soli i pieprzu.

Narodziny spaghetti

Spaghetti uważane jest za włoskie danie, ale prawda jest zupełnie inna. Istnieje teoria, że to pomysł arabskich podróżników, wojowników i kupców, którzy są wynalazcami suszu dostosowując go do własnych potrzeb. To właśnie dzięki Arabom makaron spaghetti przywędrował do Włoch, a konkretniej na Sycylię, która została podbita przez nich w IX wieku.

Inna legenda głosi, że spaghetti zostało wymyślone w Chinach. Dowodem na to miałby być fakt, że archeologowie udowodnili, że nitka makaronu, którą tam znaleźli i zdołała przetrwać do naszych czasów przyklejona do ściany skamieniałości, zrobiona była z prosa sorga. To jedno z najpopularniejszych zbóż rosnących na azjatyckich terenach. W XIII wieku sam Marco Polo przywiózł makaron z Państwa Środka do Wenecji. W ten oto sposób spaghetti rozprzestrzeniło się potem na całym Półwyspie Apenińskim.

Oczywiście Włosi mają własną historię na temat spaghetti. Według nich mieszkańcy tego kraju zajadali się tego rodzaju makaronem już w czasach Etrusków. Pierwszą wersją popularnego makaronu miały być wysuszone na słońcu placki przygotowane z mąki. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że to ostatecznie Włosi zmonopolizowali makaron. Pierwsza fabryka spaghetti powstała w Wenecji już w 1740 roku. Wraz z nią pojawiły się sklepy sprzedające ten produkt w różnych wariantach. Co ciekawe, do Stanów Zjednoczonych makaron dotarł dopiero w XIX wieku, wówczas nie mógł mu się oprzeć sam prezydent Thomas Jefferson.
Spaghetti bolognese powstaje na bazie sosu pomidorowego i mięsa, fot. shutterstock

Spaghetti - witaminy i wartości odżywcze

Spaghetti bolognese powstaje na bazie sosu pomidorowego i mięsa. Pomidory zaliczane są do najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw na świecie. Posiadają mnóstwo cennych wartości odżywczych. To bogactwo witamin i składników mineralnych m.in. witaminy A, witaminy C i K , a także dużej ilości witaminy B6, kwasu foliowego i tiaminy. Pomidory są także znakomitym źródłem fosforu, magnezu, manganu, miedzi i potasu. Są bogate w białko i błonnik. Regularne spożywanie pomidorów wpływa korzystnie na skórę, serce i podnosi odporność organizmu. Drugim ważnym składnikiem w bolognese jest mięso wołowe lub wieprzowe. Wołowina to przede wszystkim cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, ale zawiera także duże ilości fosforu i żelaza. Dlatego też jest zalecana w diecie osób, które mają anemię. Wołowina zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę B12 oraz witaminy B1 i B6. Z kolei wieprzowina także zawiera białko, ale jego ilość zależy od części tuszy, jaką wybieramy. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak cynk, sód, potas oraz żelazo.
Jeśli chodzi o spaghetti carbonara, to podstawowymi składnikami są jajka, boczek i śmietana. Jajka najzdrowszy element tego dania. Jajka to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. To również bogactwo witamin, takich jak witamina A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. W żółtku znajduje się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Śmietana, tak jak inne produkty nabiałowe, dostarcza wysokiej jakości białka zwierzęcego. To także skarbnica łatwo przyswajalnej witaminy A, wspierając funkcje wzrokowe, zdrową skórę oraz inne miękkie tkanki. Poza tym dostarcza organizmowi dużą dawkę fosforu oraz wapnia – minerałów niezbędnych do budowy kości i zębów. Witamina B2, która również znajduje się w składzie śmietany, odgrywa znaczącą rolę w zapewnianiu organizmowi stałego dopływu energii z pożywienia.
Opracowanie własne
Podstawowymi składnikami spaghetti carbonara są jajka, boczek i śmietana., fot. shutterstock

Spaghetti w kuchni

Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 300 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 300 g makaronu spaghetti
  • sól i pieprz
  • starty parmezan do posypania

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie szatkujemy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę. Wszystko razem chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory w puszce (wraz z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar mięsny. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy na durszlaku, ale nie przelewamy zimną wodą. Spaghetti rozkładamy na talerzu, polewamy pomidorowo-mięsnym sosem, a na sam koniec posypujemy parmezanem.


Spaghetti carbonara

Składniki:

Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy al dente, a następnie odcedzamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni, by się ładnie zarumienił. Wyjmujemy go, a na tłuszczyku, który pozostanie na dnie podsmażamy drobno posiekana cebulę i czosnek. Śmietanę, jaja i większość parmezanu dokładnie mieszamy w osobnej misce. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię do zeszklonych warzyw ponownie wrzucamy boczek. Dodajemy ugotowany i odsączony makaron, wszystkie składniki podsmażamy przez około 1 minutę. Następnie wlewamy powstała masę jajeczno-śmietanową i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe spaghetti wykładamy na talerz, posypujemy resztką tartego sera oraz posiekana natka pietruszki.

Czy warto jeść spaghetti?

Nie da się ukryć, że specjalnością włoskiej kuchni są właśnie dania spaghetti, a włoską kuchnie każdy kocha. Nie jest też tajemnicą, że makarony z dodatkiem sosów są kaloryczne i tuczące, co nie wpływa dobrze na naszą sylwetkę. Dlatego też jak najbardziej zajadajmy się spaghetti, ale róbmy to z rozwagą. Jedząc je codziennie w bardzo szybkim tempie zyskamy na wadze.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “http://www.historyofspaghetti.com/”; data dostępu: 2019-11-13
  2. “http://www.bestofsicily.com/mag/art73.htm”; data dostępu: 2019-11-13
  3. “https://www.lifegate.com/people/lifestyle/traditional-spaghetti-bolognese-origins”; data dostępu: 2019-11-13
  4. “https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/may/10/how-to-cook-perfect-spaghetti-carbonara”; data dostępu: 2019-11-13
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy