Szybki przepis na fettuccine z łososiem
Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu. My zdradzamy idealny przepis na uroczysty obiad lub elegancką kolację – Wstążki makaronowe z łososiem.
Fot. Międzybrodzki Makaron
„Fettuccine” po włosku oznacza „małe wstążki”. Jest to najpopularniejszy makaron, który pasuje do całej gamy dodatków i sosów. W Ameryce Północnej najczęściej podawane jest fettuccine Alfredo. Danie to składa się z makaronu fettuccine, parmezanu i masła. Niekiedy, w wersji amerykańskiej wzbogaca się go o kawałki warzyw lub kurczaka.
My proponujemy fettuccine w nieco innej wersji
Fettuccine z łososiem
Składniki:
- 250 g makaronu fettuccine (wstążki)
- 200 g fileta z łososia
- 150 ml wody
- 1 mały por
- 300 ml słodkiej śmietany 18%
- 50 ml wina białego półsłodkiego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz do smaku
- listki świeżej rukoli do ozdoby
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron.
- Łososia doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy, polewamy wodą i dusimy ok. 3-4 minut.
- Pora czyścimy, a następnie kroimy i podsmażamy. Dodajemy śmietanę, wino i doprawiamy. Całość ciągle mieszając, trzymamy na ogniu do zagotowania.
- Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy cząstki duszonego łososia.
- Całość dekorujemy listkami świeżej rukoli.
Ekologia.pl
Bibliografia
- Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę;


Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły

Ciekawi ludzie

Witaminy i suplementy