Fettuccine - przepis na makaron z łososiem
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Szybki przepis na fettuccine z łososiem

Szybki przepis na fettuccine z łososiem

Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu. My zdradzamy idealny przepis na uroczysty obiad lub elegancką kolację – Wstążki makaronowe z łososiem.

Fot.: Międzybrodzkie Makarony

Fot. Międzybrodzki Makaron


„Fettuccine” po włosku oznacza „małe wstążki”. Jest to najpopularniejszy makaron, który pasuje do całej gamy dodatków i sosów. W Ameryce Północnej najczęściej podawane jest fettuccine Alfredo. Danie to składa się z makaronu fettuccine, parmezanu i masła. Niekiedy, w wersji amerykańskiej wzbogaca się go o kawałki warzyw lub kurczaka.

My proponujemy fettuccine w nieco innej wersji

Fettuccine z łososiem

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron.
  2. Łososia doprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy, polewamy wodą i dusimy ok. 3-4 minut.
  3. Pora czyścimy, a następnie kroimy i podsmażamy. Dodajemy śmietanę, wino i doprawiamy. Całość ciągle mieszając, trzymamy na ogniu do zagotowania.
  4. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy cząstki duszonego łososia.
  5. Całość dekorujemy listkami świeżej rukoli.
Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę;
4.8/5 - (14 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!