Wiosenne wariancje na temat makaronu
Majówka oznacza dla wielu z nas słodkie lenistwo albo aktywny wypoczynek. Przy obu opcjach bardzo często w tle pojawia się grill. Ważne aby go ciekawie urozmaicić. Dobrym pomysłem są sałatki, za którymi wszyscy przepadamy.
Makaron z mozzarellą i cukinią
Składniki:
- ser mozzarella – 150g
- makaron świderki – 250g
- cukinia – 2 szt.
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- papryka – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności makaron w kształcie ziarenek ryżu np. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Ogórki i rzodkiewki trzemy na tarce w grube oczka. Pomidory kroimy w kostkę, a szczypior siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki. Następnie mieszamy wszystko z majonezem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Sałatka ryżowa
Składniki:
- makaron typu ryż – 250 g
- majonez – 250 g
- pomidor – 3 szt.
- ogórek zielony – 1 szt.
- rzodkiewka – 1 pęczek
- szczypiorek – 1 pęczek
- sól, pieprz zielony do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności makaron w kształcie ziarenek ryżu np. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Ogórki i rzodkiewki trzemy na tarce w grube oczka. Pomidory kroimy w kostkę, a szczypior siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki. Następnie mieszamy wszystko z majonezem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Makaron pierożek z miętą i białym serem
Składniki:
- makaron pierożek (lub muszelka potrójna ) – ½ paczki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- szynka parmeńska – 4 plasterki
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory – 1 szt.
- ser biały półtłusty – 100 g
- mięta świeża – 1 pęczek (duża garść)
- pieprz biały grubo zmielony do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej. Szynkę parmeńską pokroić w paski, czosnek w plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, makaron i chwilę podsmażyć, żeby tylko go zagrzać. Dodać posiekaną miętę, pokruszony biały ser i wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać świeżo zmielonym pieprzem.







Dobre przepisy:) trzeba wypróbować:)