Przepisy na dania z makaronem
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Wiosenne wariancje na temat makaronu

Wiosenne wariancje na temat makaronu

Majówka oznacza dla wielu z nas słodkie lenistwo albo aktywny wypoczynek. Przy obu opcjach bardzo często w tle pojawia się grill. Ważne aby go ciekawie urozmaicić. Dobrym pomysłem są sałatki, za którymi wszyscy przepadamy.



Makaron z mozzarellą i cukinią

Składniki:

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności makaron w kształcie ziarenek ryżu np. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Ogórki i rzodkiewki trzemy na tarce w grube oczka. Pomidory kroimy w kostkę, a szczypior siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki. Następnie mieszamy wszystko z majonezem.  Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Fot. Międzybrodzki Makaron

Sałatka ryżowa

Składniki:

  • makaron typu ryż – 250 g
  • majonez – 250 g
  • pomidor – 3 szt.
  • ogórek zielony – 1 szt.
  • rzodkiewka – 1 pęczek
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • sól, pieprz zielony do smaku

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności makaron w kształcie ziarenek ryżu np. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Ogórki i rzodkiewki trzemy na tarce w grube oczka. Pomidory kroimy w kostkę, a szczypior siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki. Następnie mieszamy wszystko z majonezem.  Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu do smaku.

Fot. Międzybrodzki Makaron

Makaron pierożek z miętą i białym serem

Składniki:

  • makaron pierożek (lub muszelka potrójna ) – ½ paczki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • szynka parmeńska –  4 plasterki
  • czosnek –  2 ząbki
  • pomidory  – 1 szt.
  • ser biały półtłusty – 100 g
  • mięta świeża – 1 pęczek (duża garść)
  • pieprz biały grubo zmielony do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej. Szynkę parmeńską pokroić w paski, czosnek w plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, makaron i chwilę podsmażyć, żeby tylko go zagrzać. Dodać posiekaną miętę, pokruszony biały ser i wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Ekologia.pl
4.7/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Dobre przepisy:) trzeba wypróbować:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!