Powoli zaczyna się sezon grillowy. Mimo że na ruszt wrzucamy głównie mięso i ryby, warto pamiętać o istotnych dodatkach do grillowanych potraw. Czym byłaby porcja mięsa bez kolorowej i zdrowej sałatki warzywnej? Różnorodne mieszanki warzyw i owoców wzbogacone smacznymi sosami są idealną propozycją na urozmaicenie grill party z przyjaciółmi. Taka kreatywność nie tylko uprzyjemni nam czas, lecz także - wyjdzie na zdrowie!

Oto kilka przepisów na sałatki, które świetnie skomponują się z grillowanymi daniami:
SAŁATKA Z AWOKADO
Składniki:
- 1 główka sałaty
- czerwona fasola z puszki
- 1 świeży ogórek
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 100 g serka kanapkowego
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rozdrabniamy na kawałki. Umyte awokado obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i układamy na liściach sałaty. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Rzodkiewkę i obranego ze skórki ogórka myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie układamy je na sałacie. Serek kanapkowy lekko doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem, po czym wrzucamy go do mieszanki warzyw. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz odrobiną soli i dodajemy ją do sałatki.

fot. shutterstock
SAŁATKA Z GRANATEM I FETĄ
Składniki:
- 1 owoc granatu
- ser feta
- pomidorki koktajlowe
- ziarno słonecznika
- sałata lodowa
- świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeży sok z granatu
- łyżka miodu wielokwiatowego
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Przygotowanie:
Nasiona granatu oddzielamy od skórki, zaś sałatę i bazylię dokładnie myjemy, a następnie rozdrabniamy na kawałki. Ser feta kroimy w drobne kostki, a pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Ziarno słonecznika delikatnie podprażamy na patelni, po czym wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Zanim jednak podamy sałatkę gościom, przygotowujemy sos. W tym celu wystarczy zmieszać oliwę z oliwek z miodem, sokiem z granatu i świeżym sokiem z cytryny.
PROSTA SAŁATKA Z SUROWYCH WARZYW
Składniki:
- 6 marchewek
- 1 świeży ogórek
- 3 pomidory malinowe
- 3 rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 100 ml oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- szczypiorek
Przygotowanie:
Obrany ogórek i marchew kroimy na plasterki, zaś pomidory i paprykę – w kostkę. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, po czym polewamy oliwą z oliwek i dodajemy rozdrobnione listki bazylii, pietruszki i szczypiorku.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)