Papryka chili w walce z bólem
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Chili w walce z bólem

Chili w walce z bólem

Badania nad papryczką chili mogą doprowadzić do opracowania nowego, skuteczniejszego środka przeciwbólowego.

Fot. sxc.hu

Fot. sxc.hu

Palący smak nadaje papryce chili substancja zwana kapsaicyną. Wiąże się ona ze specyficznymi receptorami komórek. Jak odkryli naukowcy z zespołu doktora Kenetha Hargreavesa z University of Texas, podobny związek chemiczny pojawia się w bolących miejscach naszego ciała. Zahamowanie wytwarzania tej substancji (utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM) uśmierza przewlekły ból.

Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu – związanego na przykład z nowotworami czy schorzeniami stawów.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. „Journal of Clinical Investigartion”;
4.6/5 - (10 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!