Chili w walce z bólem
Badania nad papryczką chili mogą doprowadzić do opracowania nowego, skuteczniejszego środka przeciwbólowego.
Fot. sxc.hu
Palący smak nadaje papryce chili substancja zwana kapsaicyną. Wiąże się ona ze specyficznymi receptorami komórek. Jak odkryli naukowcy z zespołu doktora Kenetha Hargreavesa z University of Texas, podobny związek chemiczny pojawia się w bolących miejscach naszego ciała. Zahamowanie wytwarzania tej substancji (utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM) uśmierza przewlekły ból.
Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu – związanego na przykład z nowotworami czy schorzeniami stawów.
Ekologia.pl
Bibliografia
- „Journal of Clinical Investigartion”;


Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły

Uprawa roślin

Ochrona środowiska naturalnego

Wiadomości