Zdrowa dieta. Koszty zdrowej diety. Ile kosztuje zdrowe odżywianie
Ekologia.pl Trendy Ile tak naprawdę kosztuje zdrowe odżywianie?

Ile tak naprawdę kosztuje zdrowe odżywianie?

Fot. Wendy smkybear
Fot. Wendy smkybear

Ile tak naprawdę kosztuje zdrowe odżywianie? Czy zdrowa dieta jest dużym obciążeniem dla domowego budżetu? Naukowcy z Harvard School of Public Health obliczyli koszt diety bogatej w świeże produkty, chude mięso i ryby i doszli do wniosku, że zdrowe odżywianie kosztuje o około 1,5 dolara dziennie więcej niż stosowanie menu opartego na przetworzonym jedzeniu.

Naukowcy wzięli pod uwagę wyniki badań z 10 krajów z ostatnich 11 lat, które zestawiły dane kosztów stosowania zdrowej i mniej zdrowej diety. I co się okazało?

Baedacze doszli do wniosku, że dieta bogata w świeże owoce, warzywa, chude mięso, ryby i orzechy – kosztuje więcej niż dieta bogata w przetworzoną żywność, mięso i rafinowane ziarna zbóż. Zdrowe odżywianie zwiększało dzienny koszt wyżywienia średnio o 1,5 dolara – czytamy na łamach „British Medical Journal”.

Największa różnica w cenie widoczna jest przy zakupie mięsa i ryb, gdzie za zdrowszą wersję trzeba zapłacić średnio o 0,29 dolara więcej niż za wersję niezdrową. W przypadku zbóż, różnica wyniosła 0,03 dolara, dla nabiału 0,004 dolara, przekąsek i słodyczy 0,12 dolara, a dla tłuszczów i olejów – 0,02 dolara.

– Zdrowa dieta kosztuje więcej, jednak różnica ta jest zdecydowanie mniejsza, niż wcześniej zakładano. Poza tym różnica w cenie jest bardzo mała w porównaniu do kosztów ekonomicznych związanych z leczeniem chorób dietozależnych – powiedział jeden z autorów badań Dariusz Mozaffarian. – Z drugiej strony zdrowa dieta kosztuje 550 dolarów rocznie, co dla osób o niskich dochodach, może być barierą nie do pokonania – dodaje.

Naukowcy z Harvard School of Public Health sugerują, że „polityka żywnościowa koncentruje się na promocji niedrogiej żywności, a skomplikowana sieć magazynowania, transportu, przetwarzania, produkcji i marketingu, sprzyja sprzedaży wysoko przetworzonych produktów spożywczych”. Według badaczy stworzenie podobnego systemu, wspierającego proces produkcji żywności dobrej jakości, może pomóc w zwiększeniu dostępności i obniżeniu kosztów zdrowej diety.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach British Medical Journal.

Ekologia.pl

4.7/5 - (18 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

To prawda, że mięso jest najtańszym produktem spożywczym, ale czy najzdrowszym? świeże warzywa i owoce można uprawiać na działce, ale władze miast walczą z działkami:( więc może zioła i warzywa w doniczkach, jeśli ktoś ma własną działke, może robić kiszonki, mrożonki, przetwory, susz, są owoce jak jabłka i warzywa-marchew, pietruszka, por, seler, burka cwikłowy, ziemniak itd., które dobrze się przechowują, dzięki rozwojowi transportu możemy kupować warzywa i owoce w sklepie z cieplejszych stref klimatycznych, sprowadza się je z Włoch i innych krajów śródziemnomorskich, można zbudować sobie szklarenkę, gdzie uprawia się własne warzywa i owoce:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!