Ile tak naprawdę kosztuje zdrowe odżywianie?

Ile tak naprawdę kosztuje zdrowe odżywianie? Czy zdrowa dieta jest dużym obciążeniem dla domowego budżetu? Naukowcy z Harvard School of Public Health obliczyli koszt diety bogatej w świeże produkty, chude mięso i ryby i doszli do wniosku, że zdrowe odżywianie kosztuje o około 1,5 dolara dziennie więcej niż stosowanie menu opartego na przetworzonym jedzeniu.
Naukowcy wzięli pod uwagę wyniki badań z 10 krajów z ostatnich 11 lat, które zestawiły dane kosztów stosowania zdrowej i mniej zdrowej diety. I co się okazało?
Baedacze doszli do wniosku, że dieta bogata w świeże owoce, warzywa, chude mięso, ryby i orzechy – kosztuje więcej niż dieta bogata w przetworzoną żywność, mięso i rafinowane ziarna zbóż. Zdrowe odżywianie zwiększało dzienny koszt wyżywienia średnio o 1,5 dolara – czytamy na łamach „British Medical Journal”.
Największa różnica w cenie widoczna jest przy zakupie mięsa i ryb, gdzie za zdrowszą wersję trzeba zapłacić średnio o 0,29 dolara więcej niż za wersję niezdrową. W przypadku zbóż, różnica wyniosła 0,03 dolara, dla nabiału 0,004 dolara, przekąsek i słodyczy 0,12 dolara, a dla tłuszczów i olejów – 0,02 dolara.
– Zdrowa dieta kosztuje więcej, jednak różnica ta jest zdecydowanie mniejsza, niż wcześniej zakładano. Poza tym różnica w cenie jest bardzo mała w porównaniu do kosztów ekonomicznych związanych z leczeniem chorób dietozależnych – powiedział jeden z autorów badań Dariusz Mozaffarian. – Z drugiej strony zdrowa dieta kosztuje 550 dolarów rocznie, co dla osób o niskich dochodach, może być barierą nie do pokonania – dodaje.
Naukowcy z Harvard School of Public Health sugerują, że „polityka żywnościowa koncentruje się na promocji niedrogiej żywności, a skomplikowana sieć magazynowania, transportu, przetwarzania, produkcji i marketingu, sprzyja sprzedaży wysoko przetworzonych produktów spożywczych”. Według badaczy stworzenie podobnego systemu, wspierającego proces produkcji żywności dobrej jakości, może pomóc w zwiększeniu dostępności i obniżeniu kosztów zdrowej diety.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach British Medical Journal.





To prawda, że mięso jest najtańszym produktem spożywczym, ale czy najzdrowszym? świeże warzywa i owoce można uprawiać na działce, ale władze miast walczą z działkami:( więc może zioła i warzywa w doniczkach, jeśli ktoś ma własną działke, może robić kiszonki, mrożonki, przetwory, susz, są owoce jak jabłka i warzywa-marchew, pietruszka, por, seler, burka cwikłowy, ziemniak itd., które dobrze się przechowują, dzięki rozwojowi transportu możemy kupować warzywa i owoce w sklepie z cieplejszych stref klimatycznych, sprowadza się je z Włoch i innych krajów śródziemnomorskich, można zbudować sobie szklarenkę, gdzie uprawia się własne warzywa i owoce:)