Magda Gessler i Fundacja Viva! Popularna restauratorka skrytykowana przez obrońców praw zwierząt
Magda Gessler trafiła na celownik Fundacji Viva!. Popularna restauratorka została skrytykowana za promocję dań z foie gras, czyli stłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Oberwało się jej również za wypowiedź: „Wegetarianizm traktuję jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym” co według Fundacji świadczy o braku elementarnej wiedzy na temat wegetarianizmu.
„Sprzeciwiamy się promowaniu foie gras, które jest daniem sporządzonym z niewyobrażalnego bólu i cierpienia milionów ptaków rocznie. Promowanie i sprzedawanie dań, które zawierają foie gras jest zachęcaniem do znęcania się nad zwierzętami” – pisze Fundacja Viva!
Czym jest foie Gras?
Fundacja Viva! przypomina z czego robi się foie gras „Foie Gras ( z fr. tłusta wątróbka) jest to chora wątroba gęsi lub kaczki. Aby ja otrzymać, ptaki są karmione przy pomocy metalowej rury o długości 20 – 30 cm. Jest ona wprowadzona bezpośrednio do żołądka zwierząt. Wskutek otrzymania bardzo dużej porcji kukurydzy, wątroba zwierząt nienaturalnie powiększa się. Oprócz tego u ptaków rozwija się marskość wątroby oraz inne schorzenia”.
Jak podaje organizacja, gęsi i kaczki są często specjalnie kaleczone (obcinana jest część dzioba). Poza tym przetrzymane są w fatalnych warunkach.
Fundacja Viva! tym samym sprzeciwia się promowaniu przez Magdę Gessler foie gras, które jest wynikiem cierpienia zwierząt. „Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa człowieka wobec zwierząt” – pisze Viva! w oświadczeniu.
brak mi słow nawet nie wiedzialam o istnieniu takiej potrawy i okaleczaniu zwierzat ! pani gessler czy jak sie ja pisze napewno o tym wie czyli jest polowka mordercy ktora inspiruje innych do kupowania i do wiekszych cierpien zwierzat ! nie lubie jej i nie lubialam nigdy