Nasze zakupy mają wpływ na życie pszczół
Jak możemy pomóc pszczołom? Wystarczy podejmować świadome wybory konsumenckie. Greenpeace opublikował bezpłatny poradnik „Projekt: pszczoła. Zostań pszczelim bohaterem/pszczelą bohaterką”, który pomoże wybierać te produkty w sklepie spożywczym lub ogrodniczym, które są przyjazne pszczołom i innym owadom zapylającym.
Publikacja jest przystępnym zbiorem informacji na temat pszczół i innych owadów zapylających. Zawiera również porady dotyczące odpowiedzialnego kupowania produktów spożywczych, których wytwarzanie może mieć wpływ na sytuację zapylaczy. O jakie produkty chodzi? Autorzy poradnika zachęcają, by zrezygnować z kupowania roślin genetycznie modyfikowanych czy z upraw wielkoprzemysłowych, takich jak kukurydza, soja czy rzepak, a skupić się na produktach rodzimych, lokalnych, z ekologicznych gospodarstw. W publikacji Greenpeace znajdziemy także wskazówki na temat samodzielnej uprawy roślin w sposób korzystny dla owadów zapylających oraz instrukcje budowy ogrodowych lub balkonowych hoteli dla owadów.
„Nie szkodzimy pszczołom, np. kupując warzywa, owoce i inne produkty spożywcze, uprawiane bez użycia środków syntetycznych. Naprawdę łatwo zostać pszczelim bohaterem lub pszczelą bohaterką, a odpowiedzialne zakupy będą realną pomocą, na którą pszczoły na pewno zasłużyły. Pomagać im możemy na wiele sposobów, nie tylko globalnie, domagając się zakazu stosowania szkodzących im pestycydów. Liczą się też działania lokalne i mądre decyzje przy sklepowej półce.” – powiedziała Katarzyna Jagiełło, koordynatorka kampanii „Przychylmy pszczołom nieba” w Greenpeace Polska.
Ekolodzy od dawna alarmują, że w ostatnich latach nasila się zjawisko wymierania pszczół miodnych i innych owadów zapylających. W USA ginie co roku średnio 1/3 pszczół, w Polsce średnio 20 proc. (przy czym istnieją rejony, w których straty sięgają ponad 50 proc.), w Chinach są już miejsca, gdzie nie ma ich w ogóle. Przyczyn wymierania dzikich zapylaczy jest wiele, a jednymi z najistotniejszych są postępująca chemizacja rolnictwa, zmiany klimatyczne, choroby oraz niszczenie siedlisk.
Więcej informacji na www.greenpeace.pl







Gdyby wszyscy się do tego stosowali los pszczół poprawiłby się znacznie:)