Jadalne opakowania. Zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść
Ekologia.pl Trendy Opakowanie – zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść

Opakowanie – zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść

Śmiecimy na potęgę –  rocznie statystyczny Polak wyrzuca do śmieci 400 foliowych opakowań. Dlatego coraz więcej firm pracuje nad opakowaniami, opakowania, które nie będą szkodziły środowisku. Opakowania biodegradowalne,  z warzyw, jadalne i niewidzialne – m. in. takie rozwiązania proponują producenci.

Jest wiele pomysłów i patentów, które pokazują jak zastąpić plastikowe opakowania. Jednym z popularniejszych i najbardziej powszechnych jest wykorzystanie warzyw, takich jak ziemniaki, kukurydza, czy trzcina cukrowa. Czym się różnią od tych tradycyjnych, foliowych? Jeżeli chodzi o użytkowanie, to praktycznie niczym. Wyglądają tak samo i są tak samo wytrzymałe. Jedyna różnica polega na tym, że łatwiej i szybciej się rozkładają.

Kolejny pomysł opiera się na koncepcji opakowań jadalnych, które możemy skonsumować razem z zawartością. Wydaje się to pieśnią przyszłości, ale naukowcy już pracują nad jadalnymi opakowaniami, które są praktycznie niewidoczne gołym okiem. Z czego zrobione jest takie opakowanie? Z naturalnych i biodegradowalnych polimerów – tłuszczy, białek, polisacharydów, wosków, olejów roślinnych. Pokrywanie produktów (głównie owoców, warzyw i nabiału) następuje podczas zanurzania produktów w płynnej substancji. Po wyschnięciu przybiera ona postać niezwykle cienkiej folii, która jest jednak bardzo odporna na działanie mikroorganizmów. Artykuły spożywcze w takim opakowaniu mogą być skonsumowane razem z osłonką. Takie rozwiązanie nie generuje w ogóle odpadów.

Czy takie jadalne opakowanie jest trwałe? Na razie technolodzy pracują nad wydłużeniem jego trwałości. Póki co zaleca się wykorzystanie jadalnych opakowań do produktów świeżych, konsumowanych w krótkim terminie od zakupu.

Jaka przyszłość czeka jadalne opakowania? Na razie udział jadalnych opakowań jest niewielki. Stosuje się je głównie do pokrycia produktów mięsnych, rybnych i owocowych, a także jako osłonki rozdzielające poszczególne partie produktu (np. plasterki sera), które można spożyć razem z produktem. Jednak ten sposób pakowania żywności zyskuje na popularności, stanowiąc nietradycyjną alternatywę dla tradycyjnych foliówek.

Ekologia.pl

Źródło: Paulina Pająk, Teresa Fortuna, Izabela Przetaczek-Różnowska; Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów – charakterystyka i zastosowanie

4.8/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Po to pakuję jedzenie, żeby nie dostało się do niego nic, zwłaszcza wirusy i bakterie. I teraz mam zjeść też opakowanie, na którym może być wszystko? Dziękuję bardzo!!!

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!