Ryba z lasu ?
Ekologia.pl Wiadomości Zwierzęta chronione, dzikie i domowe - aktualności Ryba z lasu ?

Ryba z lasu ?

Karpie, amury czy szczupaki z lasu? Brzmi jak absurd, a jednak leśnicy hodują także ryby, które pochodząc z doskonałej wody, maja niepowtarzalny smak. Tereny ich hodowli tworzą także cenny przyrodniczo ekosystem, poprawiający bilans wodny, służący ochronie różnorodności biologicznej.

Las jest największym naturalnym stabilizatorem klimatu i wody w środowisku. Pochłaniając wodę w okresach jej nadmiaru i oddając do środowiska w okresach suszy, działa jak gąbka. Natomiast gleba leśna wraz z systemem korzeniowym drzew działa jak filtr. Dzięki śródleśnym stawom następuję wzrost różnorodności biologicznej środowiska, podnosi się ponadto poziom wód gruntowych.

Największym w kraju kompleksem śródleśnych stawów hodowlanych jest Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Żarach. Powierzchnia tych kilkuset akwenów to ponad 1500 hektarów. Ekstensywna hodowla ryb (dorosły karp ma do swej dyspozycji aż 15-20 mkw. powierzchni stawów) karmionych tylko naturalnymi paszami, z pasywnością nie jest tak rentowna jak typowy staw hodowlany.

Warto jednak pamiętać, że ryby trzymane w takich śródleśnych stawach żyją w znacznie czystszej wodzie niż ich pobratymcy z typowych gospodarstw hodowlanych. Większa powierzchnia stawów i wysoka jakość wody wpływa nie tylko na dobrą kondycję zwierząt ale też na wysoką jakość ich mięsa. Jeżeli już jemy ryby, być może warto przy ich wyborze kierować się także dobrostanem zwierząt w hodowli. A ryby z takich śródleśnych stawów z pewnością mają się lepiej niż ich masowo hodowani kuzyni.

Źródło: Lasy Państwowe
5/5 - (6 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments