W jaki sposób należy przechowywać pieczywo, by przedłużyć jego świeżość?

Wszyscy uwielbiają zapach i smak świeżego pieczywa – zwłaszcza samodzielnie wypieczonego. Odpowiednie przechowywanie chleba sprawia, że aromat i wszystkie jego walory smakowe pozostają bez zmian. Jak należy przechowywać bochenek, aby zachował swoją świeżość na dłużej?
Lodówka nie jest najlepszym miejscem dla chleba. Świeżo upieczony bochenek najlepiej czuje się bowiem w papierowej torbie. Tego rodzaju akcesoria do przechowywania wyrobów piekarniczych można nabyć za pośrednictwem Internetu albo wziąć ze sklepu przy okazji zakupu bułek lub chleba. Tak zapakowane pieczywo warto jest dodatkowo umieścić w lnianym worku, co dodatkowo ograniczy dostęp powietrza, chroniąc chleb przed wysychaniem. Doskonale sprawdzi się również drewniany chlebak, który będzie odprowadzał wilgoć na zewnątrz, jednocześnie nie dopuszczając wilgoci do wewnątrz. Co ciekawe, najdłużej świeżość zachowuje odpowiednio przechowywany chleb żytni – smakuje tak samo dobrze przez co najmniej 4 dni. „Długowieczny” jest również chleb pszenny na zakwasie – może być świeży nawet przez 10 dni!
Co zrobić, kiedy chlebak to za mało?
Mimo odpowiednich technik przechowywania, najmniej trwałe jest klasyczne pieczywo pszenne, takie jak kajzerka, bagietka czy ciabatta. Tego rodzaju produkty zachowują świeżość maksymalnie przez 24 godziny. Z tego powodu, jeśli chcemy je spożyć dopiero po kilku dniach, powinniśmy je zamrozić. Sam proces rozmrażania każdego rodzaju pieczywa należy jednak przeprowadzać dość ostrożnie. Bochenek trzeba zawinąć w czystą kuchenną ściereczkę i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Materiał wchłonie wilgoć, dzięki czemu chleb będzie chrupiący i delikatny w smaku, niczym świeżo wyjęty z piekarnika.
Dlaczego prawidłowe przechowywanie chleba jest takie ważne?
Prawidłowe przechowywanie pieczywa jest bardzo ważne, nie tylko dla samych jego walorów smakowych. Pozostawiony na wierzchu chleb bowiem szybko wysycha, a co gorsza – pleśnieje. Z tego powodu, również służący do przechowywania wyrobów piekarniczych chlebak należy utrzymywać w należytej czystości, aby wewnątrz nie rozwinęła się pleśń. Poza regularnym czyszczeniem, warto go też co jakiś czas wietrzyć. Dzięki tym praktycznym wskazówkom, nasze ulubione pieczywo będzie mogło na długo pozostać świeże i pachnące.




