Wybór kuchni a ewolucja
Wyniki badań opublikowane w Journal of Human Evolution dowodzą, że przodkowie człowieka jako pierwsi nauczyli się posługiwać ogniem na potrzeby kuchni. Ogień zaczął służyć nie tylko do zapewnienia ciepła i światła, ale też do sporządzania potraw.
W perspektywie ewolucji dało to olbrzymią przewagę nad innymi gatunkami. Pieczone mięso jest łatwiejsze do spożywania, a w związku z tym przodkowie człowieka przyswajali znacznie więcej wartościowych substancji, przede wszystkim białka. Naukowcy przekonują, że pieczone mięso wspomogło proces powiększania mózgu.
Wrodzona potrzeba spożywania pieczonych potraw okazała się zbyt słaba w przypadku małp. Pomimo ich upodobań pozostały przy surowej diecie. Być może stanowi to jedną z barier rozwoju.
Szympansy jedzą owoce, liście i owady (przede wszystkim termity). Czasem polują na antylopy lub na inne szympansy. Orangutany tylko od czasu do czasu sięgają po jaja i drobne zwierzęta, a goryle preferują dietę wegetariańską,