Wybór kuchni a ewolucja
Ekologia.pl Wiadomości Zwierzęta chronione, dzikie i domowe - aktualności Wybór kuchni a ewolucja

Wybór kuchni a ewolucja

Fot.: Ekologia.pl
Fot.: Ekologia.pl
Szympansy, goryle i orangutany nigdy nie nauczyły się posługiwać ogniem. Tymczasem naukowcy zauważyli, że naczelne, jeśli tylko mają wybór wybierają upieczone potrawy. Być może brak umiejętności gotowania powiększył dystans jaki dzieli małpy od człowieka.

Wyniki badań opublikowane w Journal of Human Evolution dowodzą, że przodkowie człowieka jako pierwsi nauczyli się posługiwać ogniem na potrzeby kuchni. Ogień zaczął służyć nie tylko do zapewnienia ciepła i światła, ale też do sporządzania potraw.

W perspektywie ewolucji dało to olbrzymią przewagę nad innymi gatunkami. Pieczone mięso jest łatwiejsze do spożywania, a w związku z tym przodkowie człowieka przyswajali znacznie więcej wartościowych substancji, przede wszystkim białka. Naukowcy przekonują, że pieczone mięso wspomogło proces powiększania mózgu.

Wrodzona potrzeba spożywania pieczonych potraw okazała się zbyt słaba w przypadku małp. Pomimo ich upodobań pozostały przy surowej diecie. Być może stanowi to jedną z barier rozwoju.

Szympansy jedzą owoce, liście i owady (przede wszystkim termity). Czasem polują na antylopy lub na inne szympansy. Orangutany tylko od czasu do czasu sięgają po jaja i drobne zwierzęta, a goryle preferują dietę wegetariańską,

Źródło: Science

5/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments