Co można zrobić z buraków tak brzydkich, że nikt nie chce kupić? Może pyszne lody?
Buraki są bardzo zdrowe. Zawierają też dużo wody i dlatego podczas nieprawidłowego przechowywania są narażone na więdnięcie, kurczenie, a ostatecznie zepsucie. Sporo buraków się po prostu wyrzuca, jeszcze zanim trafią do sklepu. Dlatego naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć taką recepturę lodów, aby uratować wartościowe i wciąż zdatne do spożycia buraki.
Ten projekt, to efekt współpracy naukowców z lokalnymi przedsiębiorcami. Głównym jego celem jest stworzenie warzywnych lodów wzbogaconych o probiotyczne składniki korzystne dla naszego organizmu. A w produkcji tych lodów naukowcy zamierzają wykorzystać „brzydkie” buraki, które nie mają szansy, by znaleźć się na sklepowej półce.
„Opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania takich lodów we współpracy z przedsiębiorcą” – mówi kierowniczka projektu, prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. „Stworzyliśmy też nową dedykowaną zamrażarkę płytową, gdzie jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, zastosowano nietoksyczną ciecz, będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, włącznie ze skórką”.- dodaje
Choć buraki kojarzą się z barszczem czy sałatką, w formie lodów mogą pomóc zwiększyć ilość warzyw w diecie. Jak zauważają naukowcy z Poznania projekt przynosi korzyści lokalnym przedsiębiorcom, którzy zamiast wyrzucać „brzydkie” buraki, które często stanowią 15 proc. całej produkcji, mogą zamienić je w zdrowe lody.
Film został zrealizowany w ramach projektu „Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Ekologia.pl (JSz)







