Wegańska restauracja w Los Angeles otwiera się na mięso
Ekologia.pl Wiadomości Kontrowersyjna rewolucja! Wegańska restauracja w Los Angeles otwiera się na mięso w walce o przyszłość planety!

Kontrowersyjna rewolucja! Wegańska restauracja w Los Angeles otwiera się na mięso w walce o przyszłość planety!

Popularna wegańska restauracja w Los Angeles ogłosiła, że włączy do swojego menu produkty pochodzenia zwierzęcego. Sage Plant Based Bistro, które ma trzy lokalizacje na obszarze Los Angeles, oświadczyło, że od 29 maja doda dania z produktów pochodzenia zwierzęcego hodowanych w ramach tak zwanych praktyk rolnictwa regeneracyjnego.

Wegańska restauracja zaczyna sprzedawać mięso

Fot. FXQuadro/Shutterstock

Rolnictwo regeneracyjne to metoda rolnicza, której celem jest zmniejszenie zależności od chemikaliów oraz promowanie różnorodności biologicznej w uprawach i hodowli zwierząt. Restauracja zmieni także nazwę na Sage Regenerative Kitchen and Brewery.

„Nie uważam już, że wegański styl życia dla wszystkich jest realnym rozwiązaniem dla planety i jej gleby, która jest jednym z naszych najcenniejszych zasobów” – napisała w liście otwartym Mollie Engelhart, właścicielka kuchni Sage.

Engelhart powiedziała USA TODAY, że restauracja nie przynosi zysków od 2020 r. Restauracja zamknęła jedną restaurację w Agoura Hills i przekształciła swoją lokalizację w Culver City w opcję serwowania wyłącznie dań na wynos.

„Ludzie nie przestaną jeść mięsa, więc dlaczego nie zaoferować opcji, w której będzie to zrobione właściwie” – powiedziała Englehart.

Ogłoszenie spotkało się z negatywną reakcją na mediach społecznościowych, gdzie wielu komentatorów stwierdziło, że nie będą już wspierać firmy. „Sage Bistro, serwując mięso, próbuje zmienić swoją markę na mistrza ochrony środowiska, co przypomina strażaka dolewającego oliwy do ognia i twierdzącego, że robi coś, aby pomóc” – powiedziała „Los Angeles Times”Amber Canavan, kierowniczka projektu kampanii wegańskich w PETA.

W liście otwartym Englehart broniła zmian będących częścią ewolucji jej myślenia o tym, jak najlepiej chronić planetę. Jako przyczyny zmiany Englehart wskazała mnogość zmian w branży restauracyjnej po pandemii Covid-19 oraz upowszechnienie się opcji wegańskich.

Trudno jest publicznie przyznać: „Wierzyłam w jedno, a może się myliłam, a teraz wierzę w coś innego” – Engelhart powiedziała „The Times”. „Mam nadzieję, że zainspiruje to ludzi w ich własnym życiu do bycia otwartymi kiedy coś innego ma dla ciebie większy sens.”

Engelhart poinformowała, że restauracja nadal będzie oferować dania wegańskie i dodała, że rolnictwo regeneracyjne może stanowić wspólny mianownik dla osób o różnych preferencjach żywieniowych. „Wszyscy ci ludzie powinni móc zjednoczyć się na rzecz żywności zawierającej mniej chemikaliów” – powiedziała Engelhart.

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. James Powel; "Los Angeles vegan restaurant to add meat dishes, says lifestyle not solution for all"; https://eu.usatoday.com/story/money/food/2024/04/28/vegan-los-angeles-restaurant-animal-products/73492643007/; 09-05-2024;
5/5 - (3 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments