Ogólnopolski Tydzień Wege: to już 18 lat roślinnej rewolucji!
Już niedługo, bo 18-26 maja, rusza największy i najstarszy event promujący kuchnię roślinną i weganizm w Polsce. Na uczestników czeka wiele wydarzeń, których głównym celem jest promocja diety roślinnej i zdrowego stylu życia.
Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu to największa i najstarsza impreza promującą wegetarianizm w Polsce, która w tym roku osiągnęła pełnoletniość. Jak przekonują organizatorzy wydarzenia, impreza wychowała całe pokolenia wegetarian i wegan, którzy zaczęli wprowadzać w życie takie hasła jak empatia, szacunek do zwierząt, troska o planetę i zdrowe nawyki żywieniowe. Organizatorzy imprezy jednak wcale nie myślą o zwalnianiu tempa i kontynuują swoją edukacyjną misję na terenie całej Polski.
Już 10% osób żyjących w naszym kraju jest wegetarianami, a 6% – weganami. Liczby te stale rosną, podobnie jak świadomość tego, że prawidłowo skomponowana dieta roślinna jest w stanie dostarczyć człowiekowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Kiedy zaczynaliśmy, sytuacja ta wyglądała zgoła inaczej, dlatego też wierzymy, że wydarzenia typu OTW mają głęboki sens – tłumaczy Magdalena Góra, koordynatorka ogólnopolskich obchodów wydarzenia.
W programie tegorocznej edycji imprezy znalazły się takie atrakcje jak festiwal Weganokracja w Toruniu, live cooking show w łódzkim Parku Źródliska, spotkanie z influencerami Juszes i Tomkiem Mędrkiem w Gdańsku, wegański automasaż twarzy we Wrocławiu czy pokaz filmu „Reiwa” w Rzeszowie. W stolicy miłośnicy kuchni roślinnej będą mogli zintegrować się na wegańskim grillu, a także spróbować produktów partnerów wydarzenia podczas ulicznej degustacji.
Jeśli ktoś nadal jest podejrzliwy względem weganizmu, to OTW będzie idealną okazją do przekonania się, że bycie wege to naturalna sprawa. W końcu taki twardziel jak Mike Tyson, który jest na w pełni roślinnej diecie od ponad dekady, nie może się mylić – przekonuje Magdalena Góra.
Gośćmi Tygodnia Wege będą także doktor psychologii Sławomir Jarmuż, z którym porozmawiamy o mądrym przekonywaniu do szczytnych idei. Z kolei profesor Piotr Skubała opowie, jak ratować Ziemię za pomocą diety. Nie zabraknie dawki merytorycznej wiedzy o roślinnych zamiennikach nabiału podczas wykładu dietetyczki mgr Sandry Marciniak. Na zakończenie odbędzie się 15. edycja Biegu Wegańskiego – wydarzenia łączącego kuchnię roślinną i radość biegania. W niedzielne popołudnie zaplanowane jest spotkanie z pisarką Katarzyną Puzyńską, które zostanie połączone z wręczeniem jej grand prix Magazynu Vege.
Szczegółowy program Ogólnopolskiego Tygodnia Wege znajdziecie na stronie: https://www.facebook.com/events/1122126002327619//
Ekologia.pl (JSz)





