Wedel sprzedaje niedoskonałą czekoladę. „Wierzymy, że to smak i jakość są najważniejsze”- Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Sprzedają brzydką czekoladę. „Wierzymy, że to smak i jakość są najważniejsze”

Sprzedają brzydką czekoladę. „Wierzymy, że to smak i jakość są najważniejsze”

Czy czekolada musi być perfekcyjna, by smakować wyśmienicie? Wedel udowadnia, że nie! Muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel startuje z inicjatywą “Daj im szansę”, oferując paczki słodyczy z niewielkimi defektami produkcyjnymi. To nie tylko wyjątkowa okazja do odkrywania smaków, ale także krok w stronę niemarnowania żywności.

Wedel sprzedaje niedoskonałe słodycze

NoShanti/envato

Od 12 marca w sklepie muzealnym na warszawskim Kamionku dostępne będą zestawy “Daj im szansę”. W każdej paczce znajdziemy pełnowartościowe słodycze, które nie przeszły rygorystycznej kontroli wizualnej – połamane tabliczki czekolady, nierówno oblane Ptasie Mleczko® czy praliny o nietypowym kształcie. Choć ich wygląd nie jest idealny, smak pozostaje bez zarzutu!

Projekt “Daj im szansę” wpisuje się w filozofię Wedla, który od lat stawia na zrównoważony rozwój i minimalizację odpadów. Zamiast utylizować produkty z drobnymi niedoskonałościami, firma daje im drugie życie, a część niesprzedanych słodyczy trafia do Banku Żywności SOS w Warszawie.

“Wierzymy, że to smak i jakość są najważniejsze – a wizualne niedoskonałości nie odbierają naszym produktom walorów. Każdego roku w Polsce marnuje się około 5 milionów ton żywności. W Wedlu staramy się ograniczać to zjawisko i podejmujemy szereg działań less waste” – mówi Karolina Kopińska, koordynatorka ESG w firmie Wedel.

Każda paczka “Daj im szansę” zawiera jeden rodzaj słodyczy, np. Ptasie Mleczko®, praliny, figurki czekoladowe, tabliczki czekolady czy batony WW, o gramaturze minimum 400 g. Zestawy można kupić wyłącznie w sklepie przy muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel w cenie 14,99 zł za sztukę (maksymalnie 5 sztuk na osobę). Płatność możliwa jest zarówno gotówką, jak i kartą.

Projekt “Daj im szansę” to nie tylko ograniczenie marnowania żywności, ale także odpowiedzialność za środowisko. Opakowania wykonano w 100% z papieru z recyklingu i certyfikatem FSC®, a do druku etykiet wykorzystano farby wodne. Dzięki temu “dajemy szansę” nie tylko słodyczom, ale i naszej planecie.

Inicjatywa “Daj im szansę” to efekt współpracy interdyscyplinarnego zespołu E.Wedel. Za projekt opakowań odpowiada agencja brandingowa WRD, a działania PR prowadzi 24/7Communication. Planowane są także współprace z influencerami, którzy pomogą promować ideę less waste wśród konsumentów.

 

5/5 - (2 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!