Tajemnicza alergia na mięso przenoszona przez kleszcze może dotknąć setki tysięcy osób | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Tajemnicza alergia na mięso przenoszona przez kleszcze może dotknąć setki tysięcy osób

Tajemnicza alergia na mięso przenoszona przez kleszcze może dotknąć setki tysięcy osób

Naukowcy twierdzą, że odsetek Amerykanów, u których rozwija się rzadka alergia na mięso spowodowana ukąszeniami kleszczy, rośnie i może dotyczyć już 450 000 osób. 

Fot. Jay Ondreicka/Shutterstock

Fot. Jay Ondreicka/Shutterstock
Ugryzienie kleszcza, formalnie nazywanego Amblyomma americanum, może wywołać zespół alfa-gal (AGS), który jest reakcją na cukier znajdujący się w czerwonym mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Lista pokarmów niebezpiecznych dla osób z tą alergią obejmuje wieprzowinę, wołowinę, królika, jagnięcinę, dziczyznę, żelatynę, mleko, niektóre produkty mleczne i niektóre farmaceutyki.
Kleszcz jest identyfikowany przez białą plamę na grzbiecie i występuje głównie w południowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Ale eksperci ostrzegają, że ich zasięg rozszerza się z powodu zmian klimatycznych.

Ten rodzaj kleszczy przenosi cukier znany naukowcom pod formalną nazwą: galaktoza-alfa-1,3-galaktoza lub alfa-gal.

„Uważamy, że w ich ślinie znajduje się enzym, który może wytwarzać alfa-gal” – powiedział dr Scott Commins, zastępca kierownika ds. alergologii i immunologii w Szkole Medycznej Uniwersytetu Północnej Karoliny, który spędził swoją karierę badając alfa-gal i jest współautorem nowych badań opublikowanych przez CDC.

Objawy mało poznanego zespołu alfa-gal obejmują skurcze żołądka, biegunkę, pokrzywkę i duszności, które mogą wywołać śmiertelną anafilaksję. Ze względu na to, jak wolno organizm trawi mięso, bardzo trudno jest je zauważyć. Amerykańskie Towarzystwo Gastroenterologiczne twierdzi, że osoby z niewyjaśnioną biegunką, nudnościami i bólami brzucha powinny być badane właśnie pod kątem tego zespołu. Bo nadal wiele osób pozostaje niezdiagnozowanych.

Według CDC (Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom) od 2010 roku wykryto ponad 110 000 przypadków. Od 2017 do 2021 roku liczba przypadków wzrastała o około 15 000 rocznie. Ze względu na to, jak trudna może być diagnoza, CDC twierdzi, że łącznie do 450 000 Amerykanów mogło rozwinąć alergie na mięso z powodu alfa-gal.

Ankieta przeprowadzona wśród 1500 lekarzy i pracowników służby zdrowia z zeszłego roku wykazała, że 42% z nich nigdy nie słyszało o alfa-galu.

W ankiecie, która została również opublikowana przez CDC w czwartek, około jedna trzecia ankietowanych stwierdziło, że „nie są zbyt pewni” swojej zdolności do zidentyfikowania choroby. Tylko 5% przyznało, że są „bardzo pewni” swoich umiejętności.

Syndrom alfa-gal został odkryty dopiero w 2008 roku przez przypadek po tym, jak amerykańscy naukowcy odkryli nieoczekiwane wyniki podczas testowania leku stosowanego w leczeniu raka.

Ekologia.pl (JSz)
4.6/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments