Pieczarka biaława (Agaricus arvensis Schaeff)

Nazywany/a też: bedłka polowa, pieczarka owcza, pieczarka polna, pieczarka polowa

Pieczarka biaława to jeden z najbardziej cenionych, jak również popularnie wykorzystywanych grzybów, nie tylko w Polsce.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Pieczarka biaława owocniki wytwarza przez prawie pół roku, od maja aż do końca października.

Czy wiesz, że...
  • Po raz pierwszy nazwę pieczarki białawej podał Władysław Wojewoda w roku 1987.
  • Gotowanie sprawia, że grzyb traci swój charakterystyczny anyżowy zapach.
  • Podobne gatunki to pieczarka bulwiasta, która posiada jednak czerwonoróżowe blaszki przez długi czas, oraz pieczarka karbolowa, której cechą charakterystyczną jest karbolowy zapach.

Występowanie

Pieczarkę białawą można spotkać zarówno w Ameryce Północnej, jak i w Ameryce Południowej. Pieczarka biaława popularna jest w Azji, Europie, a nawet w Australii. Jest grzybem pospolitym, rośnie w lasach liściastych, iglastych oraz w lasach mieszanych. Bardzo często spotyka się ją na łąkach oraz pastwiskach. Rośnie w grupach i pojedynczo.

Wygląd

Pieczarka biaława ma duży, mięsisty kapelusz, który początkowo jest jajowaty, później staje się półkulisty i ulega stopniowemu spłaszczaniu. Powierzchnia kapelusza błyszcząca, biała, czasem kremowa. Po zebraniu grzyba, ulega on zżółknięciu.

Pieczarka biaława posiada blaszki, które są gęste i nie są ze sobą złączone. Przez długi czas blaszki pozostają białe, z czasem stają się szare, później brązowe. Końcowe stadium wzrostu grzyba charakteryzuje się czarnymi blaszkami.

Bardzo niski trzon, mięsisty, twardy, o cylindrycznym kształcie. Zgrubiały u podstawy, z czasem staje się rurkowaty. Łatwo oderwać go od kapelusza. Podobnie jak kapelusz, ulega zżółknięciu.

Miąższ pieczarki jest miękki, biały. Posiada nieznaczący smak i anyżowy zapach.

Wysyp zarodników purpurowobrunatny lub czarnobrązowy.

Właściwości

Pieczarka biaława jest grzybem jadalnym. Posiada delikatny smak, a dzięki swoim właściwościom jest powszechnie wykorzystywana w kuchni.

Zastosowanie

Pieczarka biaława stosowana jest do marynowania, smażenia, pieczenia, gotowania, duszenia. Wykorzystuje się ją jako dodatek do bardzo wielu dań - sosów, gulaszów. Jest wartościowym dodatkiem w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Popularna w zupach, potrawa z makaronów, ziemniaków czy też mięs.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Pieczarka biaława © Salix / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Pieczarka biaława
Pieczarka biaława
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy