Tęgoskór cytrynowy (Scleroderma citrinum)

Nazywany/a też: tęgoskór cuchnący, tęgoskór pospolity, tęgoskór żółtawy, bycze jaja, dzikie kartofle, fałszywa trufla, kurzawka, kurzewka, purchawka kartoflana, truchla, trufla fałszywa

fot. Alicja Mianowska, Gdańsk
Tęgoskór cytrynowy to grzyb trujący. W Polsce występuje pospolicie.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Występuje od czerwca do listopada.

Czy wiesz, że...
  • Tęgoskór cytrynowy smakiem przypomina truflę.
  • Istnieje możliwość pomylenia tego grzyba z tęgoskórem brodakowanym. W przeciwieństwie do tęgoskóra cytrynowego, tęgoskór brodawkowany posiada jednak wyraźny trzon.
  • Na grzybni tego grzyba rozwija się podgrzybek pasożytniczy, który jest chroniony.

Występowanie

Rośnie na obrzeżach lasów oraz poza lasami, często można go spotkać w borach sosnowych. Występuje również na torfowiskach, kamienistych podłożach, pastwiskach i w zaroślach. Lubi kwaśne gleby i piaszczyste tereny.

Wygląd

Owocnik jest bulwiasty lub prawie kulisty. Nie posiada trzonu. Powierzchnia podzielona jest na charakterystyczne poletka, ma barwę słomkowożółtą, ochrowożółtą lub żółtobrązowoochrową. Osiąga średnicę do 10 cm. Owocnik składa się z dwóch warstw – zewnętrznej (perydium) oraz wewnętrznej (gleby). Warstwa zewnętrzna jest odgraniczona od warstwy wewnętrznej. Gleba u młodych okazów jest biała, delikatnie komórkowata i ma silny, korzenny zapach. Później staje stopniowo niebieska, szara, a na końcu czarna lub ciemnozielona. Po dojrzeniu gleba zmienia się w masę zarodników.

Zarodniki kuliste, kolczasto-siatkowane. Wysyp zarodników czarobrunatny.

Właściwości

Grzyb ten określany jest mianem trującego, jednak niektóre źródła podają, że podany w małej ilości jest nieszkodliwy dla zdrowia. Spożycie zbyt dużej ilości powoduje nudności, wymioty, a nawet omdlenia. Często bywa mylony z truflami.

Zastosowanie

W niewielkiej ilości grzyb ten jest używany w charakterze grzyba przyprawowego w niektórych miejscach w Europie. Do wykorzystania (tylko przez wprawnych grzybiarzy) w kuchni nadają się jednak tylko młode owocniki, które mają białe wnętrze. Podczas przygotowywania grzyba należy zdjąć z niego twardą okrywę.

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Tęgoskór cytrynowy - fot. Alicja Mianowska, Gdańsk fot. Alicja Mianowska, Gdańsk

Galeria zdjęć

Tęgoskór cytrynowy - fot. Alicja Mianowska, GdańskTęgoskór cytrynowy.By Eric Steinert [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia CommonsTęgoskór cytrynowy.Tęgoskór cytrynowy.By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Tęgoskór cytrynowy. By Jason Hollinger (EarthballsUploaded by Amada44) [CC BY 2.0], via Wikimedia CommonsTęgoskór cytrynowy.By 2009-09-03_Scleroderma_citrinum_Pers_55647.jpg:This image was created by user Herbert Baker (Herbert Baker) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsTęgoskór cytrynowy - fot. Alicja Mianowska, Gdańsk
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź