Wrzos zwyczajny (Calluna vulgaris)

Nazywany/a też: erika, wrzost, wrzos pospolity, wrzos zwykły

  1. Występowanie
  2. Wygląd
  3. Uprawa i zbiór
  4. Właściwości lecznicze
  5. Praktyczne zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Występowanie

Wrzos występuje w całej Europie, Azji (Syberia, Turcja) oraz północnej Afryce. W Australii, Nowej Zelandii oraz Ameryce Północnej występuje jako gatunek zawleczony. W Polsce występuje na całym obszarze, jest rośliną często spotykaną. Znaleźć można ją na leśnych polanach, wydmach, wrzosowiskach i trzęsawiskach oraz w sosnowych i brzozowych lasach.

Wygląd

Krzew dorasta do 80 cm wysokości.  Liście są niewielkie. Ułożone są na roślinie naprzeciwlegle. Kształtem przypominają igły. Kwiaty są obupłciowe, niewielkie. Mają barwę różowoliliową. Owoce to okrągłe, brązowe torebki, które zawierają drobne nasiona.

Czy wiesz, że...
  • Wrzos jest rośliną miododajną. Miód z wrzosu określa się, jako jeden z najlepszych miodów kwiatowych. Jest skuteczny w leczeniu schorzeń gruczołu krokowego. Smak miodu jest ostro-słodko-gorzki.
  • Wrzos znalazł zastosowanie również w kosmetyce, posiada bowiem właściwości odmładzające i ujędrniające skórę. Stosuje się go również w formie płukanek do ciemnych włosów. Nadaje się do każdego typu cery, zapewnia odpowiedniej jej nawilżenie.
  • Jest popularną i chętnie wybieraną rośliną ozdobną.

Uprawa i zbiór

Jest to roślina odporna na mróz. Gleba przeznaczona pod uprawę powinna być glebą kwaśną, żwirową i mało żyzną. Ciepłe i wilgotne lato nie sprzyja roślinie, korzenie mogą bowiem zacząć gnić przy takiej pogodzie. Zbiory przeprowadza się w okresie od początku kwitnienia rośliny do końca sierpnia. Należy ściąć górne części kwitnących gałązek. Suszenie należy przeprowadzić w przewiewnym i zacienionym miejscu. Kwiaty układa się cienką warstwą i suszy w formie naturalnej lub w suszarni, w której temperatura powinna wynosić około 40 stopni Celsjusza.

Właściwości lecznicze

Wrzos właściwości zdrowotne oczywiście posiada. Zalicza się do nich przede wszystkim działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz bakteriobójcze. Działanie moczopędne rośliny wykorzystywane jest do leczenia chorób układu moczowego – zapalenia nerek i miedniczek nerkowych, zapalenia pęcherza i kłębków nerkowych, kamicy nerkowej, skazy moczanowej. Roślina doskonale działa również na układ trawienny. Zawarte w niej garbniki pomagają leczyć stany zapalne oraz biegunki. Roślina pomaga w zaburzeniach przemiany materii oraz nieżytach żołądka i jelit. Znana jest również z właściwości przeciwreumatycznych. Do leczenia bólów reumatyczno-artretycznych polecane są okłady z kwiatów i ziela w formie papki. Wrzos właściwości lecznicze ma również na skórę, ponieważ pomaga leczyć choroby skórne oraz kobiece. Świetnie sprawdza się także w leczeniu trądziku oraz pielęgnacji cery, która ma skłonność do nadmiernego wydzielania sebum. Wrzos działa również uspokajająco na organizm. Z kolei wysoka zawartość krzemu i potasu sprawia, że wrzos uznaje się za skuteczny lek przeciwdziałający przedwczesnemu starzeniu się tkanki łącznej.

Praktyczne zastosowanie

Odwar z kwiatów wrzosu na choroby układu moczowego, działający moczopędnie

Składniki:
  • 1 łyżka suszonych kwiatów wrzosu
  • Woda
Kwiaty zalać szklanką wodą. Gotować na małym ogniu przez 3-5 minut. Przecedzić. Pić 2-3 raz dziennie.
Wrzos. By Willow (Own work) [GFDL, CC BY-SA 3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons Wrzos. By Willow (Own work) [GFDL, CC BY-SA 3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Wrzos. By Willow (Own work) [GFDL, CC BY-SA 3.0 or CC BY 2.5], via Wikimedia Commons
Wrzos - kwiaty. von Zeynel Cebeci (Eigenes Werk) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:wrzosowce
Rodzina:wrzosowate
Rodzaj:wrzos
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź