Amadynka długosterna (Poephila acuticauda )

Nazywany/a też: amadynka ostrosterna

Zdjęcie - Danuta G udz/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Mały ptak, wielkości wróbla. W polskiej awifaunie nieobserwowany, jednakże często trzymany w domowych hodowlach. Po okresie lęgowym tworzy duże stada. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN). Wyróżnia się dwa podgatunki: amadynkę czerwonodziobą (ssp. hecki) oraz amadynkę długosterną (ssp. acuticauda).
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Głowa, dosyć duża, jasno niebieskoszara. Czarny, względnie szeroki kantarek. Tęczówka oczna ciemna. Dziób mocny, duży, stożkowaty o żółtej bądź czerwonej barwie (w zależności od podgatunku). Duży, czarny śliniak, sięgający do piersi. Policzek nieco jaśniejszy. Tułów krępej budowy. Wierzch nieco ciemniejszy od różowo-brązowego spodu, brązowawy. Boki ciała czarne. Kuper, podogonie są białe. Ogon bardzo długi, spiczasty, czarny. Nogi różowe. Dymorfizm jest słabo zaznaczony, u samic śliniak nieco mniejszy. Osobniki młodociane odróżnialne od dorosłych po czarnym dziobie, krótszym ogonie oraz po jaśniejszych, cielistych nogach.
Czy wiesz, że...Polska nazwa gatunku odnosi się do wydłużonych sterówek.

Występowanie

Jest osiadła. Występuje na północy Australii (Północne Terytorium, wyżynę Kimberley, Ziemię Arnhema i wyżynę Barkly).

Biotop

Zamieszkuje otwarte równiny, australijskie sawanny, lasy eukaliptusowe, często w pobliżu wody (rzek, jezior, rozlewisk).

Lęgi

Gatunek monogamiczny. Gnieździ się na drzewach, krzewach lub wśród traw. Gniazdo duże, kuliste, zamknięte, buduje z materiałów roślinnych. Wyściela je puchem oraz sianem. Dodatkowo buduje drugie gniazdo do nocowania. Samica składa średnio 5 jaj. Czas wysiadywania (przez oboje partnerów) wynosi około dwóch tygodni. Młode po wykluciu karmione są przez oboje rodziców Po około 22 dniach młode opuszczają gniazdo. Do miesiąca od wylotu pozostają pod opieką rodziców. Zdolne są do rozrodu w dziewiątym miesiącu życia.

Pokarm

Żywi się głównie nasionnasionami traw (zarówno dojrzałymi jak w pół dojrzałymi), zbieranymi bezpośrednio z roślinności bądź z ziemi. W jej diecie znaleźć można również pokarm zwierzęcy w postaci drobnych bezkręgowców (owadów).
Amadynka długosterna Zdjęcie - Danuta G udz/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Amadynka długosterna

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Estrildidae
Rodzaj:Poephila
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy