Dudek (Upupa epops)

Nazywany/a też: dudek zwyczajny

Dudek jest ptakiem wielkości kawki i ma bardzo charakterystyczny wygląd. W upierzeniu dudka dominuje kolor pomarańczowo-brązowawy. Na jego głowie znajduje się charakterystyczny czub, z czarno zakończonych piór, który rozkłada się jak wachlarz. Dziób tego ptaka jest cienki, lecz stosunkowo długi i zagięty do dołu, zaś skrzydła są dosyć szerokie i pręgowane o biało-czarnym kolorze. Podobne kreski znajdziemy na ogonie dudka. Samica jest ogólnie drobniejsza od samca, poza tym jej ubarwienie jest jakby bardziej wyblakłe, szczególnie na podbródku. Osobnik młody ma krótszy dziób i jeszcze jaśniejszy kolor upierzenia. Długość ciała dorosłego dudka wynosi 28-30 cm, masa ciała: 55-80 g, zaś rozpiętość skrzydeł dochodzi do 55 cm.
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Dudek odbywa lęgi zarówno w Afryce, jak i w ciepłych rejonach Europy oraz Azji, np. w Indiach. Dudek jest ptakiem wędrownym. Gdy nadchodzi wrzesień, dudek odlatuje do Afryki Południowej i Wschodniej na zimowisko, by powrócić na lęgowiska do Europy w kwietniu.
Czy wiesz, że...U nowo narodzonych piskląt dudka w przeciągu 2 tygodni życia rozwija się gruczoł kuprowy, którego wydzielina zapewnia im ochronę przed niebezpieczeństwem w sytuacji, gdy rodziców nie ma w gnieździe. Substancja ta ma mazistą konsystencję i jej zapach porównywany jest z wonią kilkudniowej padliny. W sytuacji zagrożenia np. ataku przez jastrzębia, młode strzelają z wydzieliny w kierunku wroga, którego skutecznie to odstrasza. Uważa się, że produkcja tej wydzieliny przez gruczoł kuprowy zanika, gdy młode opuszczają gniazdo i potrafią już przyjmować odpowiednie pozycje obronne ciała, dlatego ta cuchnąca broń przestaje być im potrzebna.

Biotop

Dudek jest ptakiem preferującym suche i stosunkowo ciepłe siedliska, zlokalizowane w pobliżu terenów otwartych takich, jak łąki. Czasem bytuje na skrajach lasu, ale nigdy nie spotkamy go w samym środku kniei, unika także mokradeł. Gniazda wije w przeróżnych miejscach – od spróchniałych, starych dziupli innych ptaków, przez szczeliny skalne, po wnęki w murach. Czasem dudek zakłada gniazdo bezpośrednio na ziemi, np. wśród zwałów kamieni.

Lęgi

Sezon rozrodczy dudka rozpoczyna się w maju. Można wtedy zaobserwować samca w charakterystycznej pozie – siedzącego z nadymaną szyją. To czas też kiedy ptaki szukają gniazd. Gdy miejsce lęgowe jest wybrane, samica składa od 5 do 8 jaj, które wysiaduje przez 17 dni. Młode przebywają w gnieździe około 25 dni, przez ten czas są dokarmiane przez rodziców. Nawet po opuszczeniu gniazda potomstwo przebywa jeszcze w pobliżu rodziców, którzy co jakiś czas podrzucają im jakieś smakowite kąski.

Pokarm

Dudek żeruje głównie na łąkach i polach, bo właśnie tam znajduje się najwięcej źródeł jego pożywienia. Odżywia się on głównie owadami i ich larwami: ślimakami, dżdżownicami, chrząszczami, a także stonogami.
Zdjęcie - KOPI/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

DudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudek
DudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudekDudek

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Kraskowe
Rodzina:Dudki
Rodzaj:Upupa
Gatunek:Dudek
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy