Hipopotam nilowy (Hippopotamus amphibius)

Nazywany/a też: koń rzeczny

Dorosły samiec może dochodzić do 4,5 m dł., wys. przekracza czasem 1,5 m. Masa ciała tego olbrzyma dochodzi do 4 ton. Walcowate ciało pokryte nagą, grubą skórą (na grzbiecie około 4 cm) o barwie szarobrązowej, wsparte jest na czterech kończynach spełniających w wodzie rolę wioseł, zakończonych palcami spiętymi błoną pławną. Ma małe oczy i uszy, a także nozdrza umieszczone na pagórkowatych wyniosłościach, co pozwala mu na oddychanie i obserwację podczas całkowitego zanurzenia w wodzie. W czasie kilku minutowego nurkowania nozdrza zamykane są za pomocą specjalnych mięśni.
  1. Tryb życia
  2. Odżywianie
  3. Rozmnażanie i rozwój
  4. Systematyka
  5. Galeria zdjęć

Tryb życia

Są z reguły bardzo hałaśliwe i zarówno w dzień, jak i w nocy głośno chrząkają i ryczą. Mimo swojej ciężkiej budowy są zwierzętami dość sprawnymi i wytrwałymi.Żyją na ogół gromadnie. Upalny dzień przesypiają w szuwarach i trzcinach, żerują w nocy, pokonują nieraz znaczne odległości w celu znalezienia pożywienia. Lubią wygrzewać się na słońcu i tarzać w błocie.Wśród zwierząt nie ma wrogów, jedynie młodym zagrażają niekiedy krokodyle.Na ogół hipopotamy są płochliwe i spokojne, jednak zaniepokojone stają się bardzo groźne, szczególnie niebezpieczna jest samica ze swym potomkiem.
Czy wiesz, że...Tereny golfowe Jinja w Ugandzie, w pobliżu wodospadu Ripon i Jeziora Wiktoria Nyanza, są ulubioną meliną miejscowej społeczności hipopotamów. W ciągu nocy łażą od trawnika do trawnika, beztrosko koszą trawę i pozostawiają równoległe tropy, przypominające koleiny, odciśnięte przez szeroko ogumione koła wozu. Amatorzy golfa wściekali się i klęli, aż wreszcie władze klubu Jinja wprowadziły nowy przepis regulaminowy: jeśli piłeczka wyląduje w odciśniętym śladzie nogi hipopotama, wolno ją podnieść i bez punktów karnych przełożyć na sąsiednią darń.

Odżywianie

Żywi się głównie roślinnością wodną lub porastającą brzegi rzek, potrafi też wyrządzać dotkliwe szkody na plantacjach i polach uprawnych (nie tylko wyjadaniem, lecz także tratowaniem roślin). W ciągu nocy zjada do 40 kg trawy.

Rozmnażanie i rozwój

W miejscach, gdzie hipopotamy występują w wielkiej liczbie, dochodzi, szczególnie w okresie rui, do walk pomiędzy samcami. Po okresie ok. 8 miesięcy od kopulacji, która najczęściej odbywa się w wodzie, samica rodzi jedno młode ważące około 30 kg. Matka karmi swego "malucha" w wodzie w odstępach 2-3 godz. przez okres jednego roku. Dożywają do 50 lat.
Hipopotam nilowy,Hippopotamus amphibius,hippopotamus Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Hipopotam nilowy,Hippopotamus amphibius,hippopotamusHipopotam nilowy,Hippopotamus amphibius,hippopotamusHipopotam nilowyHipopotam nilowy
Hipopotam nilowy,Hippopotamus amphibius,hippopotamusHipopotam nilowyHipopotam nilowy

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Hipopomowate
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy