Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus)

Zdjęcie - Maciuś/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Łabędź krzykliwy to duży ptak wodny, choć jest nieco mniejszy od łabędzia niemego. Tworzy pary na całe życie (poszukuje nowego partnera przypadku śmierci poprzedniego). W okresie godów silnie terytorialny, poza tym okresem towarzyski. Przed lotem bierze mozolny rozbieg. Cichy szum skrzydeł w locie.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Biały, z długą szyją, którą utrzymuje w pozycji pionowej, ogon nie jest zadarty (jak u łabędzia niemego), a nogi ciemne. W okresie wiosenno-letnim głowa i szyja brązowawa. Cechą charakterystyczną, wyróżniającą go, jest żółty długi, klinowaty dziób z czarną końcówką. Żółta barwa na dziobie sięga poniżej nozdrzy, w kształcie klina. Natomiast u podobnego łabędzia czarnodziobego (ma również żółto-czarny dziób) żółć nie dochodzi do nozdrzy. Brak dymorfizmu płciowego. Osobnik młodociany szaro-brązowy, również podobny do młodego łabędzia czarnodziobego, jest od niego ciemniejszy. Dziób ma szaro-różowy z czarnym zakończeniem.
Czy wiesz, że...Choć odzywa się tylko nieznacznie częściej niż łabędź niemy, to jego polska nazwa pochodzi od charakterystycznego krzyku: godowego, podczas zrywania się do lotu, ostrzegawczego jak i przywołującego.

Występowanie

Zamieszkuje palearktyczne obszary Eurazji od Islandii, aż po Kamczatkę. Na zimowiska przylatuje w cieplejsze obszary Europy i Azji, głównie na wybrzeża Irlandii, Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, Półwyspu Bałkańskiego, Chin i Japonii. W Polsce gniazduje do kilkudziesięciu par, ponadto widywany nad Bałtykiem i na przelotach. W kraju notuje się stały wzrost jego liczebności.

Biotop

Spotkać go można na terenie tajgi, nad rozlewiskami, na mokradłach, torfowiskach, jeziorach, a ostatnio nawet na stawach hodowlanych, starorzeczach, jeziorach klimatu umiarkowanego. Zimowiska spędza na przybrzeżnych wodach morskich.

Lęgi

Gniazda zakłada na lądzie bądź na wodzie (na kopcu roślinności), wyściela je dużą ilością puchu i małych piór. Jeden lęg w roku (w kwietniu lub w maju) podczas którego składa do 5 jaj. Samica wysiaduje je przez 35-40 dni, w tym czasie samiec trzyma straż. Po wykluciu pisklęta opuszczają gniazdo, trzymają się blisko rodziców (oboje sprawują opiekę). Po 90 dniach młode są lotne.

Pokarm

Żywi się głównie zanurzoną roślinnością wodną, ziarnami. Również do jego diety można zaliczyć bezkręgowce (owady, mięczaki), przede wszystkim w wieku młodocianym.
Łabędź krzykliwy Zdjęcie - Maciuś/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Łabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwy
Łabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwyŁabędź krzykliwy

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzina:Kaczkowate
Rodzaj:Cygnus
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy