Żółw stepowy (Testudo horsfieldii)

Nazywany/a też: żółw środkowoazjatycki, żółw czworopalczasty

  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Środowisko i tryb życia
  4. Rozmnażanie
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Żółw stepowy posiada żółtawo-zieloną skorupę o owalnym kształcie. Skorupa składa się z tarczek, na których znajdują się ciemne plamy. Żółw ten posiada masywne łapy, koloru ciemnożółtego lub ciemnozielonego. Charakterystyczną cechą wyróżniającą ten gatunek spośród innych żółwi jest obecność czterech pazurów na każdej z łap – u innych żółwi pazurów tych jest 5. Dorosły osobnik osiąga po ukończeniu 20. roku życia długość niespełna 25 cm. Samica jest nieco większa od samca, który z kolei ma od niej grubszy ogon.

Występowanie

Naturalne środowisko występowania żółwia stepowego to równiny i niziny Azji południowej i centralnej. Spotkać go można zatem na trawiastych, otwartych obszarach Pakistanu, Afganistanu czy Kazachstanu. Występuje on również w południowo-wschodniej części Rosji.

Czy wiesz, że...Na czas letniego i zimowego snu żółw stepowy zakopuje się pod ziemią w norach, których głębokość może wynosić nawet 2 m. Poza tym, ten żółw potrafi się świetnie wspinać.

Środowisko i tryb życia

Żółw stepowy żyje na otwartych równinach, gdzie w czasie największych (ponad 40 st. C) i najmniejszych (- 20 st. C) temperatur zagrzebuje się w wilgotnych norach, by tam przetrwać niekorzystne warunki. Czas letnich, największych upałów, żółw ten spędza zapadając w stan estywacji, czyli tzw. snu letniego. Na miesiące zimowe natomiast popada on w stan hibernacji, który trwa do 5 miesięcy. Stan hibernacji kończy się wraz z nastaniem wiosny, czyli w marcu. Należy o tym pamiętać, decydując się na utrzymywanie tego zwierzęcia w domu.

Rozmnażanie

Okres aktywności żółwia stepowego rozpoczyna się w marcu, kiedy w jego środowisku nastaje wiosna i trwa do 4 miesięcy. Wtedy żółw ten odbywa również gody. Samica w marcu składa od kilku do kilkunastu jaj, z których po około 100 dniach wylęgają się młode. Dojrzałość płciową ten gad osiąga w 10. roku życia.

Pokarm

Żółw stepowy jest zwierzęciem potrzebującym pokarmu o wysokiej zawartości błonnika. Jest on zwierzęciem roślinożernym, odżywia się zatem soczystymi liśćmi oraz kwiatami wielu zielonych roślin. W warunkach domowych można karmić go kwiatami mniszka lekarskiego, koniczyny, ale też rukolą, lucerną czy babką lancetowatą.
Zdjęcie - mixol99/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Gady
Rząd:Żółwie
Rodzaj:Testudo
Indeks nazw polskich - gromada Gady
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy