Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory

Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory

Regularne spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie jego konsumpcji do 0,5 kg tygodniowo – informuje Newseria.pl

pixabay.com

pixabay.com


Mięso to podstawa polskiego jadłospisu. Z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2017 roku jego spożycie wyniosło blisko 80 kg na jednego mieszkańca kraju. Polacy gustują przede wszystkim w wieprzowinie – roczne spożycie tego mięsa to ok. 40 kg. Na drugim miejscu w preferencjach Polaków znajduje się drób, zjadamy go aż 30 kg rocznie. Tymczasem zgodnie z najnowszymi wytycznymi ekspertów spożywanie mięsa powinno być mocno ograniczane. W opublikowanej dwa lata temu piramidzie żywieniowej znalazło się ono na przedostatnim piętrze.

– Jest bardzo dużo danych naukowych, które wskazują na to, że produkty pochodzenia zwierzęcego mogą stanowić istotny czynnik ryzyka w przypadku najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, czyli nowotworów, chorób układu krążenia – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes dr inż. Katarzyna Świąder, ekspert ds. żywności z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że jedzenie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 proc. Wyroby z czerwonego i mocno przetworzonego mięsa należy więc ograniczać lub zrezygnować na rzecz chudego mięsa drobiowego, np. kurczaka czy indyka.

Ekologia.pl

4.7/5 - (12 votes)
Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Myslę, że nie mięso jest sprawcą chorób tylko świństwo które jest do niego dodawane w ilościach większych niż samo mięso.