Kawa poprawia nastrój i wydajność organizmu
Kawa – wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia. Pobudza nas do działania, ale może też powodować wrzody żołądka, arytmię, czy nadciśnienie. Czy na pewno? Najnowsze badania naukowe pokazują, że spożywanie kawy jest znacznie bezpieczniejsze niż sądzono.
Najnowsze wyniki badań naukowych wskazują, że spożywanie kawy w ilości 3-5 filiżanek dziennie wywołuje pozytywne efekty fizjologiczne. Dlatego, Instytut Żywności i Żywienia, który już od wielu lat dostrzega ten pozytywny wpływ kawy na zdrowie, uwzględnił ten produkt w znowelizowanej w 2016 r. Piramidzie zdrowego żywienia – graficznej postaci zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej – powiedziała dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.
Czy picie kawy wpływa na nadciśnienie tętnicze? Zdaniem profesora Artura Mamcarza z Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego nawyk picia umiarkowanej ilości kawy nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego. Naukowiec wyjaśnia, że dochodzi wtedy do rozwoju tolerancji organizmu na działanie kofeiny, odpowiedzialnej za wzrost ciśnienia. Pozytywne wnioski płyną też z badań dotyczących związków pomiędzy piciem kawy a chorobą niedokrwienną serca, według których kawa może być nawet czynnikiem ochronnym.

Dr n. med. Sławomir Murawiec, członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, Redaktor Naczelny kwartalnika naukowego „Psychiatria” podkreślał ponadto pozytywny wpływ kawy na układ nerwowy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że istnieje zależność przyczynowo-skutkową pomiędzy 75 mg kofeiny (ilość znajdująca się w jednej filiżance kawy średniej wielkości), a zwiększonym poziomem skupienia uwagi i czujności.
Mówiąc o wpływie kawy na układ nerwowy należy również podkreślić, że z w świetle aktualnych wyników badań regularne spożywanie kawy zdaje się mieć działanie ochronne przeciwko rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimera (zmniejszenie ryzyka do 20%) czy Parkinsona – podkreślał dr Murawiec.
Kawa jest jednym z najczęściej badanych składników diety. W związku z tym pojawia się coraz więcej dowodów, wskazujących, że napój ten nie szkodzi, a wręcz przeciwnie – pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, zwiększa poziom skupienia uwagi i czujności, chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Zatem pijmy kawę na zdrowie!
- https://www.izz.waw.pl/pl/; 2019-07-31;






