Kiełki brokuła ograniczają ryzyko raka żołądka
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Kiełki brokuła ograniczają ryzyko raka żołądka

Kiełki brokuła ograniczają ryzyko raka żołądka

Włączenie kiełków brokuła do codziennej diety hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może prowadzić do powstania nowotworu.

Przeprowadzone w Japonii badania wykazały, że spożywanie codziennie przez dwa miesiące około 70 gramów kiełków brokuła pomaga zwalczać Gram-ujemną bakterię, która powoduje zapalenie żołądka. Dzieje się tak dlatego, że kiełki brokuła zawierają silny związek bakteriobójczy – sulforafan, który działa jak antybiotyk. W kiełkach jest go więcej niż w dojrzałych brokułach.


W badaniach przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół naukowców wzięło udział 50 osób zainfekowanych bakterią H. pylori. Do diety połowy badanych włączono kiełki brokuła, a pozostałej połowy – kiełki lucerny, które mimo że są bogate w fitochemikalia, nie zawierają sulforafanu.

Po upływie dwóch miesięcy test na obecność H. pylori (HpSA) wykazał, że liczba komórek bakterii u pacjentów jedzących kiełki brokuła zmniejszyła się o ponad 40 proc. Podobnej zmiany nie zaobserwowano u osób, które spożywały kiełki lucerny.

Badacze podkreślają jednak, że choć zmniejszyło się nagromadzenie szkodliwej bakterii, samo spożywanie kiełków nie jest w stanie jej wyeliminować. Po ośmiotygodniowej przerwie w jedzeniu kiełków nagromadzenie bakterii powróciło do poprzedniego stanu.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Pismo "Cancer Prevention Research";
4.6/5 - (18 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments