(Nie)zdrowe sałatki
Sałatki są zdrowe i odżywcze – dostarczają cennych witamin i minerałów. Ale nie tylko. Źle skomponowane sałatki pozbawiają potrawę cennych składników odżywczych, a dodatek dressingu sprawia, że sałatka oprócz porcji witamin dostarczy nam zbędnych kalorii. Jak w takim razie komponować sałatki?

Sałatki kojarzą nam się z dobrym żywieniem i witalnością. Niestety, wiele osób podczas ich przygotowywania popełnia błędy. Wśród nich można wymienić dodawanie świeżego ogórka zielonego, który pozbawia potrawę witaminy C. Odpowiedzialność za to ponosi jeden ze składników ogórka – askorbinaza, która niszczy witaminę C. Lepsze i zdecydowanie zdrowsze połączenie stanowi pomidor i ogórek konserwowy lub kiszony.
Na wartości tracą również zbyt drobno pokrojone warzywa – kontakt z powietrzem i światłem powoduje szybkie utlenianie witaminy C (i innych korzystnych substancji)
Istotą sałatek często są dressingi. Nie tylko dlatego, że poprawiają smak. Większość witamin zawartych w warzywach jest rozpuszczalna w tłuszczach i aby organizm łatwiej je przyswoił, jest potrzebny sos. Ale uwaga! Unikajmy dressingów majonezowych i śmietanowych. Wiele osób jest zaskoczonych, kiedy dowiadują się, jak dużo cukru zawierają takie gotowe sosy do sałatek.
Najwięcej na sumieniu mają wersje niskotłuszczowe typu „light”– producenci usuwają tłuszcz z sosu sałatkowego, a w zamian dodają cukier i sól, by poprawić smak sosu. W rezultacie kalorie z beztłuszczowego sosu sałatkowego pochodzą prawie wyłącznie z cukrów prostych. Czasami tylko 2 łyżki sosu sałatkowego dostarczają aż 8 g cukru (2 łyżeczki).
Nie należy stosować także produktów instant (z torebki), ponieważ zawierają one konserwanty i wzmacniacze smaku, które działają drażniąco na żołądek i sprzyjają nadciśnieniu.
Najlepszym rozwiązaniem są sosy domowej roboty. Warzywa warto np. skropić sokiem z cytryny. Korzystajmy również z oleju rzepakowego i oliwy z oliwek, zawierającej dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego wchłaniania witamin. Produkty te będą wspaniałymi dodatkami między innymi do sałaty z koperkiem czy marchwi z jabłkiem.