Aluminium (Al), to pierwiastek, który nie występuje na Ziemi w czystej postaci, choć jest dwunastym najpowszechniejszym atomem w kosmosie. Lekki, ale wytrzymały, nierdzewiejący i możliwy do ciągłego recyklowania, jest jednym z najpowszechniej wykorzystywanych metali na świecie. Juliusz Verne napisał o aluminium, że posiada ono białość srebra, niezniszczalność złota, wytrwałość żelaza, topliwość miedzi i lekkość szkła. Czym jednak jest dla człowieka?

- Skąd bierze się aluminium?
- Wykorzystanie aluminium
- Aluminium w organizmie człowieka
- Aluminium a choroba Alzheimera
- Czy aluminium jest więc szkodliwe dla człowieka?
- Jak chronić się przed nadmiarem aluminium?
Skąd bierze się aluminium?
Aluminium jest najczęściej występującym metalem w skorupie ziemskiej (8,2%) – zazwyczaj stanowi przy tym element złóż boksytowych, w których jego uwodniony tlenek sięga poziomu ok. 40-60%. Na resztę boksytu składają się krzemionka oraz tlenki i wodorotlenki żelaza. Aby wyprodukować 2 tony glinu technicznego potrzeba zwykle ok. 4-5 ton boksytu. Największe jego wydobycie odnotowuje się w Australii, Chinach, Brazylii i Gwinei – ta ostatnia posiada największe złoża boksytów na świecie! Ponadto, w przyrodzie spotyka się minerały zawierające siarczany glinu, należy do nich m.in. ałun wykorzystywany do celów dezynfekcyjnych i kosmetycznych. Ogólnie, na dzień dzisiejszy znamy ok. 300 związków, w których obecne są atomy aluminium, łącznie z drogimi kamieniami, takimi jak rubiny czy szafiry.
Największymi producentami technicznego (prawie 100%) aluminium na świecie są obecnie Chiny, Rosja, Indie oraz Kanada. Najefektywniejszą metodą produkcji jest przy tym rafinacja elektrolityczna, chociaż do celów hutniczych wykorzystuje się raczej elektrolizę tlenu glinu w stopionym kriolicie.
Wykorzystanie aluminium
Glin jest przede wszystkim metalem o szerokim zastosowaniu przemysłowym – ogromna większość światowej podaży (58.8 miliona ton metrycznych w 2016 r.) wykorzystywana jest do produkcji samochodów i innych środków transportu. Niska gęstość i wysoka wytrzymałość sprawiają bowiem, że pojazdy, choć trwałe, zużywają mniejsze ilości paliwa, będąc ekonomicznie bardziej opłacalnymi. Ponadto aluminium wykorzystywane jest ekstensywnie w przemyśle budowlanym do produkcji okien, drzwi, rusztowań, powłok, dachów, itd., a także w przemyśle elektrycznym oraz elektronicznym. Jako doskonały i tani przewodnik służy m.in. do wyrobu kabli czy transformatorów. Ponadto z glinu produkuje się szeroką gamę urządzeń i sprzętów domowych – od mebli po garnki, jak i maszyny o zastosowaniu industrialnym.
Niebagatelnym, jeśli chodzi o skalę, sposobem wykorzystania aluminium są także opakowania do żywności i napojów, znane powszechnie jako puszki. Konserwowane w nich produkty mają wieloletni okres trwałości, a, co ważne z punktu widzenia ekologii, jako odpad segregowany są bardzo łatwo przetwarzane na kolejne opakowania. Glin jako opakowanie prezentuje przy tym szereg wyjątkowych korzyści: jest nietoksyczny, nie absorbuje swej zawartości i nie ma tendencji do odpryskiwania. Wreszcie, aluminium wykorzystywane jest w mniejszych ilościach również do produkcji kosmetyków oraz leków – w tych ostatnich pełni zazwyczaj rolę neutralizatora kwasowości.

Z aluminium wytwarza się puszki do napojów i żywności. Źródło: shutterstock
Aluminium w organizmie człowieka
Choć tak powszechny w przyrodzie, glin jest pierwiastkiem, którego rola w procesach biologicznych jest bądź nieistotna, bądź niepoznana. Owszem, w organizmie każdego człowieka znajduje się niewielka ilość tego lekkiego metalu, ale najprawdopodobniej jest to jedynie efekt oddziaływania środowiska. Każdy z nas wdycha bowiem drobne cząsteczki glinu zawieszone w powietrzu w stężeniu nie większym niż 0,005 do 0,0018 mikrograma na metr sześcienny. Na obszarach industrialnych ów poziom może być nieco wyższy do 8 mikrogramów na 1 m3.
Glin obecny jest również w wodach powierzchniowych, ale nie jest w tym kontekście uważany za zagrożenie – w wodzie pitnej znajdują się faktycznie minimalne ilości. Do naszych organizmów przedostawać się jednak może również wraz z żywnością, kosmetykami oraz lekami i ten właśnie sposób stał się powodem do publicznego niepokoju w ostatnich latach.
Aluminium a choroba Alzheimera
W 1965 r. naukowcy odkryli, że u królików, którym wstrzyknięto wysokie dawki aluminium, zaszły znaczące zmiany w mózgach. Mowa konkretnie o splątkach neurofibrylarnych, czyli patologicznych agregacjach białek, które obserwuje się m.in. u ludzi cierpiących na chorobę Alzheimera czy parkinsonizmie. Stąd też powstała pogłoska jakoby powszechne w codziennym użyciu garnki aluminiowe, puszki i rury kanalizacyjne były odpowiedzialne za procesy demencyjne. Należy jednak podkreślić, że dawki aplikowane zwierzętom doświadczalnym przewyższają znacząco poziom aluminium, który mógłby się zgromadzić w organizmie człowieka w wyniku normalnego życia. Stąd też, choć przeprowadzono już dziesiątki eksperymentów w tym zakresie, jak na razie nie ma żadnych dowodów na to, aby aluminium w środowisku, diecie i lekach mógłby zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Aluminium jest bowiem obecne w każdym zdrowym ludzkim mózgu i nie wydaje się mieć toksycznego wpływu.
Diagram przedstawiający potencjalne źródła aluminium w środowisku życia człowieka; opracowanie własne
Czy aluminium jest więc szkodliwe dla człowieka?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił tolerowalne tygodniowe spożycie aluminium na poziomie 1 mg na 1 kg. Z badań wynika, że u dorosłych sięga ono czasem 1.5 mg/kg ba tydzień, zaś u dzieci nawet 2.3 mg/kg w skali siedmiu dni. Na dzień dzisiejszy nie uważa się jednak, żeby owe przekroczenia stwarzały zasadnicze ryzyko dla zdrowia. W stosunkowo największym niebezpieczeństwie znajdują się pracownicy przemysłowi, którzy wdychają zwiększone ilości glinu i mogą z tego powodu cierpieć zmiany w płucach i przewlekły kaszel. Ponadto, udowodniony jest również negatywny wpływ aluminium na ludzi o chorych nerkach – zatrzymują oni w organizmie wyższe ilości metalu i podlegają wyższemu ryzyku chorób mózgu i kości.
U dzieci zwiększona ekspozycja na aluminium, przede wszystkim ze źródeł żywnościowych, łączona jest również z ryzykiem chorób układu kostnego – aluminium w żołądku utrudnia bowiem organizmowi przyswajanie fosforu niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości. Nie wiemy natomiast na razie nic o potencjalnych wadach wrodzonych powodowanych przez aluminium. Owszem, młode zwierzęta okazują się być słabsze i mniej ruchliwe, jeśli ich matki w czasie ciąży i karmienia piersią miały styczność z większymi dawkami aluminium, ale trudno ten fakt przełożyć na faktyczne zagrożenie aluminium, obecnym w diecie i powietrzu w tak niewielkich ilościach.
Niejasna jest natomiast zależność między używaniem dezodorantów zawierających związki aluminium a ryzykiem raka piersi. Są bowiem studia, które potwierdzają tą korelację i takie, które jej przeczą. Jak dotąd glin nie jest jednak uważany za czynnik rakotwórczy!
Ekologia.pl poleca

Folia aluminiowa wykorzystywana jest powszechnie do przygotowywania posiłków, np. grillowania. Źródło: shutterstock
Jak chronić się przed nadmiarem aluminium?
Wszechobecnego na Ziemi glinu trudno jest uniknąć. Znajduje się on bowiem nawet w mleku matki, a w nieco większych ilościach także w mleku modyfikowanym. W obliczu wielu niewiadomych otaczających wciąż temat aluminium i jego wpływu na zdrowie, racjonalne są oczywiście próby ograniczania jego konsumpcji. Garnki i naczynia aluminiowe nie wydają się stwarzać poważnego zagrożenia w tym kontekście, ale zdaniem naukowców dobrze jest ograniczać spożywanie żywności przetworzonej zawierające dodatki na bazie aluminium. Na pewno rozsądne jest także eliminowanie leków produkowanych z wykorzystaniem związków glinu, a także antyperspirantów zawierających sole aluminium. W żadnym wypadku nie należy jednak rezygnować z zalecanych i obowiązkowych szczepień – z badań naukowych nie wynika, aby zawarte w szczepionkach związku glinu miały negatywnie oddziaływać na ludzkie zdrowie, a ewentualne ryzyko bezwzględnie ustępuje udowodnionym korzyściom.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Government of Canada; “Aluminum facts”; nrcan.gc.ca; 2020-09-17
- Jefferson Lab Resources; “The element Aluminum”; education.jlab.org; 2020-08-17
- Ivan Aivazovsky; “What is aluminium”; aluminiumleader.com; 2020-08-17
- Daniel Rabinovich; “The allure of aluminium ”; nature.com; 2020-08-17
- Agency for Toxic Substances and Diseases Registry; “Public Health Statement for Aluminum”; atsdr.cdc.gov; 2020-08-17
- Katrin Klotz i in.; “The Health Effects of Aluminum Exposure”; ncbi.nlm.nih.gov; 2020-08-17