Sok z buraków chroni mózg przed demencją
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Sok z buraków uchroni nas przed demencją

Sok z buraków uchroni nas przed demencją

Wypijanie pół litra soku z buraków co dnia poprawia krążenie krwi w mózgu, przez co może hamować rozwój demencji w starszym wieku – informuje specjalistyczne pismo „Nitric Oxide: Biology and Chemistry”.

Sok z buraków, fot. shutterstock

Sok z buraków, fot. shutterstock

Już wcześniej pojawiło się kilka prac dowodzących, że regularne picie soku z buraków może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać wydolność fizyczną. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Wake Forest w Winston-Salem w Północnej Karolinie wykazały, że spożywanie ok. pół litra tego napoju dziennie może szybko poprawić krążenie krwi w mózgu.

„W miarę starzenia się, niektóre obszary mózgu stają się gorzej ukrwione i dotlenione. Uważa się, że ma to związek z pogorszeniem sprawności intelektualnej oraz rozwojem demencji” – tłumaczy kierujący badaniami Daniel Kim-Shapiro.

Buraki, podobnie jak seler, kapusta czy inne warzywa liściaste, w tym szpinak i niektóre odmiany sałaty, zawierają wysokie stężenie azotanów, które bakterie obecne w jamie ustnej przekształcają w azotyny. Związki te pełnią ważną rolą w tkankach niedotlenionych, powstaje z nich bowiem tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, a przez to poprawiający dopływ krwi i tlenu.

Badania  oparte o odpowiednią dietę  przeprowadzono w grupie osób w wieku 70 lat i więcej. Zdaniem ich autorów,, wyniki badań sugerują, że azotany dostarczane z dietą mogą poprawiać krążenie krwi w rejonach mózgu odpowiedzialnych za wyższe czynności psychiczne, a przez to spowolnić rozwój demencji w starszym wieku.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Pismo „Nitric Oxide: Biology and Chemistry”;
4.8/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Potwierdzam świetnie działanie soków. Robię i piję soki wg. porad https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Co prawda piję soki warzywne, ale i tak widać efekty. Lepsze zdrowie i dobry wygląd są tego dobrym potwierdzeniem. Cytrynę dodaję do soków warzywnych, wtedy mają lepszy smak. Czasami dodaję też imbir lub czosnek zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym. Burak jest u mnie warzywem nr. 1. Sok z buraka, selera, marchwi i cytryny szybko usuwa zmęczenie i daje energię.

Wszyscy wiemy, że naturalne metody sa najlepsze. Mój dziadek pił taki sok z buraków, chyba z cymesu po zabiegu, gdzie stracił sporo krwi. Zalecił mu to lekarz. Dzięki temu krew się lepiej odbudowywała. Zanim sięgniemy po drogie leki lepiej czerpac z natury.