Ta mikstura ochroni cię przed chorobami cywilizacyjnymi
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Ta mikstura ochroni cię przed chorobami cywilizacyjnymi

Ta mikstura ochroni cię przed chorobami cywilizacyjnymi

Wczesną wiosną, trochę wbrew promieniom słońca, które coraz odważniej zaglądają w okna, często borykamy się ze spadkiem energii. Zamiast wspomagać się kolejnymi filiżankami espresso, warto przygotować domową miksturę wzmacniającą, która, poza tym, że pomoże nam pokonać zmęczenie związane z wiosennym przesileniem, ochroni nas przed chorobami układu krążenia, a nawet rakiem.

pixabay.com

pixabay.com


W czasie zimy, kiedy mamy minimalny dostęp do światła słonecznego, a mróz, śnieg i wiatr sprawiają, że nie chce nam się wychodzić z domu, następuje spadek aktywności fizycznej i niedotlenienie organizmu. Wskutek obniżonej kondycji, w naszym ciele zaczyna gromadzić się coraz więcej toksyn. Osłabieniu sprzyja też dieta dominująca w okresie jesienno-zimowym. Kiedy na zewnątrz jest zimno i szaro, dużo częściej sięgamy po wysokokaloryczne potrawy, a także spożywamy mniej bogatych w antyoksydanty owoców i warzyw.

Zimowe nawyki często odbijają się na naszym zdrowiu i wczesną wiosną czujemy się pozbawieni energii, a także stajemy się bardziej podatni na choroby cywilizacyjne. Z tego względu, warto dodać sobie mocy za pomocą domowej mikstury na bazie pestek moreli, cytrusów i pyłku kwiatowego.

Tego rodzaju naturalne lekarstwo nie tylko doda nam siły do działania, lecz także wzmocni serce i zmniejszy ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Pestki moreli są nieocenionym źródłem żelaza, fosforu, potasu oraz cennej witaminy B17. Substancja ta, współpracując z witaminą A, C i E oraz enzymami, jest w stanie usunąć z organizmu zmutowane komórki, dzięki czemu wspiera procesy detoksykacyjne.
Przepis na domową miksturę o działaniu wzmacniającym:

  • ½ kg cytryn bio
  • 20 jąder pestek moreli
  • 100 g zmielonego pyłku kwiatowego
  • ½ kg dobrej jakości miodu

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy, a następnie umieszczamy w zamrażalniku na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy je i ścieramy na tarce. Następnie rozdrobnione cytryny wkładamy do słoika, dodajemy zmielone jądra pestek moreli, kwiatowy pyłek, po czym dolewamy miodu i wszystko mieszamy za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). 15 ml tak przygotowanej mikstury spożywamy codziennie rano i wieczorem tuż przed posiłkiem.

Regularne stosowanie naturalnej mikstury z witaminą B 17 poprawia samopoczucie, powoduje wzrost witalności, chroni serce, a także czyści krew, wzmacnia wątrobę, poprawia funkcje mózgu i usprawnia procesy trawienne. Samo zdrowie!

Alicja Chrząszcz

Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęcia: www.pixaby.com

4.4/5 - (14 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!