Truskawki na nadciśnienie
Truskawki – słodkie, pachnące słońcem – czerwienią się na straganach i sklepowych półkach. O ich walorach kulinarnych powiedziano już bardzo wiele. A co z właściwościami zdrowotnymi truskawek? Okazuje się, że truskawki nie dość, że są pyszne, to chronią nas przed nadciśnieniem.
Truskawki zawierają naturalne związki zwane antocyjanami, które obniżają ciśnienie, co wykazały badania naukowców z Florida State University.
Występujące w antocyjanach substancje wzmacniają ściany naczyń, dzięki czemu cholesterol w mniejszym stopniu kumuluje się w układzie krwionośnym. W efekcie przepływ krwi jest niezakłócony i maleje ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Poza tym truskawki, które mogą poszczycić się większą ilością witaminy C niż cytrusy, działają wzmacniająco i bakteriobójczo.
Lekarze zwracają uwagę, że prawidłowy sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników, które mogą ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. To także jedna z najbardziej skutecznych metod leczenia tej choroby.
Nadciśnienie jest wynikiem narażenia na metale ciężkie w diecie w wyniku zanieczyszczenia środowiska, łatwiej leczyć nadciśnienie ziołami niż lekami. U mojego ojca się sprawdziło posłuchajcie tutaj https://www.youtube.com/watch?v=rrB9AkDYkRM