Zdrowa dieta. Czy otręby z czarnego ryżu wyleczą alergię?
Otręby z czarnego ryżu mogą łagodzić stany zapalne towarzyszące takim schorzeniom jak alergia i astma – wynika z koreańsko-amerykańskich badań. Informację na ten temat zamieszcza dwutygodnik „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
Otręby, czyli okrywa nasienna ziaren, są współcześnie często odrzucane w procesie przygotowywania do konsumpcji produktów zbożowych i ryżu. Tymczasem, są one jednym z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, minerałów oraz błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i pełni ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Ostatnie obserwacje dowodzą, że szczególnie dużo korzyści dla zdrowia może mieć włączenie do diety otrębów z ryżu czarnego.
Z badań wynika, że mogą one redukować poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów, tworzeniu się wrzodów, hamować inwazję komórek nowotworowych, regulować pracę układu odporności oraz obniżać ryzyko chorób układu krążenia.
Doświadczenia na hodowlach komórkach dowiodły również, że mają one silne działanie przeciwutleniające, zapobiegają mutacjom DNA i rozwojowi nowotworów, a także hamują uwalnianie z komórek odporności histaminy – związku, który pośredniczy w rozwoju alergii oraz zmniejszają stany zapalne dróg oddechowych u myszy cierpiących na odpowiednik ludzkiej astmy.
Zdaniem autorów pracy, odkrycie to dowodzi, że otręby z ryżu czarnego mogą być cennym składnikiem diety hamującym stany zapalne i reakcje alergiczne, a w przyszłości, mogą również zostać wykorzystane w terapii i prewencji schorzeń o silnym podłożu zapalnym.
Czarny ryż jest spożywany głównie w Azji. Podobnie jak ryż czerwony jest odmianą niepolerowaną. Określa się go również jako „ryż zakazany”, gdyż w starożytnych Chinach mógł być obecny tylko na stole cesarza.
- Dwutygodnik „Journal of Agricultural and Food Chemistry”;