KAZARKA EGIPSKA. Ptak. Zwierzę - kazarka egipska, gęś egipska, gęsiówka egipska
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Blaszkodziobe Kaczkowate Alopochen Kazarka egipska
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kazarka egipska (Alopochen aegyptiaca)

Nazywana/y także: gęsiówka egipska, gęś egipska
Kazarka egipska, fot. Jesus Cobaleda/Shutterstock
Spis treści
Wstęp

Dosyć duży ptak wodny, mniejszy od gęgawy. W kraju lęgi wyprowadza sporadycznie, rzadko zalatująca, prawdopodobnie są to ptaki zbiegłe z hodowli. W locie widoczne czarne lotki pierwszorzędowe, biały wierzch (z czarnym, wąskim paskiem) oraz spód skrzydła. Tworzy małe stada.

Wygląd

Charakterystycznie ubarwiona. Dziób nieznacznie wklęsły, różowoczerwony, z ciemniejszymi krańcami i paznokciem. Tęczówka oczna pomarańczowa. Ciemny obszar wokół oka. Szyja w miarę długa. Głowa i szyja jasne. Na szyi rdzawobrązowa obroża. Na dole piersi ciemna plama. Sylwetka dosyć krępa. Wierzch ciemny. Spód jasny. Skrzydła długie. Długie, ciemnoczerwone nogi. Ogon krótki, czarny. Różnice między samicą a samcem nie są widoczne u tego gatunku, choć samce są nieco większe. Za to występuje dosyć duża zmienność osobnicza. Osobniki młodociane nieco skromniej ubarwione, rozróżniane po braku przyciemnienia na oku, oraz braku plamy na piersi.

Występowanie

Naturalnie występuje w całej Afryce, wyłączając obszar Sahary i północ kontynentu. Ponadto spotykana w hodowlach na całym świecie. W Europie tworzy dzikie populacje w Niemczech, Belgii, Holandii i Wielkiej Brytanii – są to ptaki sztucznie wprowadzone do środowiska i uciekinierzy z niewoli.

Biotop

Zwykle unika gęsto zarośniętych obszarów. Preferuje łąki, pola uprawne, sawanny i pastwiska w pobliżu zbiorników wodnych i rzek. Występuje na wysokościach od poziomu morza, do 4000 m n.p.m.

Lęgi

Gatunek monogamiczny. Gnieździ się na ziemi, na półce skalnej, w dziupli w drzewie, zajmuje także opuszczone gniazda innych ptaków. Gniazdo buduje z materiałów roślinnych i wyściela je puchem. Jeden lęg w roku. Samica składa od 5 do 12 jasnych jaj. Czas wysiadywania (przez oboje rodziców) wynosi niecały miesiąc. Dojrzałość płciową osiąga w drugim roku życia.

Pokarm

Żywi się w przewadze pokarmem roślinnym (nasionnasionami, liśćmi, łodygami, trawą). Rzadziej w jej diecie można znaleźć zwierzęta bezkręgowe (owady, pierścienice) czy małe kręgowe (płazy). Żeruje głównie na lądzie.

4.5/5 - (13 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments