ŁABĘDŹ KRZYKLIWY. Ptak. Zwierzę - łabędź krzykliwy
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Blaszkodziobe Kaczkowate Cygnus Łabędź krzykliwy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus)

Łabędź krzykliwy, fot. Piotr Poznan/Shutterstock
Spis treści
Wstęp

Łabędź krzykliwy to duży ptak wodny, choć jest nieco mniejszy od łabędzia niemego. Tworzy pary na całe życie (poszukuje nowego partnera przypadku śmierci poprzedniego). W okresie godów silnie terytorialny, poza tym okresem towarzyski. Przed lotem bierze mozolny rozbieg. Cichy szum skrzydeł w locie.

Wygląd

Łabędź krzykliwy jest biały, z długą szyją, którą utrzymuje w pozycji pionowej, ogon nie jest zadarty (jak u łabędzia niemego), a nogi ciemne. W okresie wiosennoletnim głowa i szyja brązowawa. Cechą charakterystyczną, wyróżniającą go, jest żółty długi, klinowaty dziób z czarną końcówką. Żółta barwa na dziobie sięga poniżej nozdrzy, w kształcie klina. Natomiast u podobnego łabędzia czarnodziobego (ma również żółto-czarny dziób) żółć nie dochodzi do nozdrzy. Brak dymorfizmu płciowego. Osobnik młodociany szaro-brązowy, również podobny do młodego łabędzia czarnodziobego, jest od niego ciemniejszy. Dziób ma szaro-różowy z czarnym zakończeniem.

Występowanie

Łabędź krzykliwy zamieszkuje palearktyczne obszary Eurazji od Islandii, aż po Kamczatkę. Na zimowiska przylatuje w cieplejsze obszary Europy i Azji, głównie na wybrzeża Irlandii, Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, Półwyspu Bałkańskiego, Chin i Japonii. W Polsce gniazduje do kilkudziesięciu par, ponadto widywany nad Bałtykiem i na przelotach. W kraju notuje się stały wzrost jego liczebności.

Biotop

Łabędzia krzykliwego spotkać można na terenie tajgi, nad rozlewiskami, na mokradłach, torfowiskach, jeziorach, a ostatnio nawet na stawach hodowlanych, starorzeczach, jeziorach klimatu umiarkowanego. Zimowiska spędza na przybrzeżnych wodach morskich.

Lęgi

Łabędź krzykliwy zakłada gniazda na lądzie bądź na wodzie (na kopcu roślinności), wyściela je dużą ilością puchu i małych piór. Jeden lęg w roku (w kwietniu lub w maju) podczas którego składa do 5 jaj. Samica wysiaduje je przez 35-40 dni, w tym czasie samiec trzyma straż. Po wykluciu pisklęta opuszczają gniazdo, trzymają się blisko rodziców (oboje sprawują opiekę). Po 90 dniach młode są lotne.

Pokarm

Łabędź krzykliwy żywi się głównie zanurzoną roślinnością wodną, ziarnami. Również do jego diety można zaliczyć bezkręgowce (owady, mięczaki), przede wszystkim w wieku młodocianym.

4.7/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

W opisie jest napisane, że są ciekawostki, ale jak patrzę to nie widzę, żeby takie coś było.