OSTRYGOJAD ZWYCZAJNY. Ptak. Zwierzę - ostrygojad zwyczajny, ostrygojad
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ptaki Siewkowe Ostrygojady Haematopus Ostrygojad zwyczajny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ostrygojad zwyczajny (Haematopus ostralegus)

Nazywana/y także: ostrygojad
Ostrygojad zwyczajny, fot. godi photo/Shutterstock
Spis treści
Wstęp

Ostrygojad jest ptakiem średniej wielkości, nieco mniejszy od gawrona. W Polsce jest bardzo rzadkim, wędrownym gatunkiem lęgowym. W locie dobrze widoczne czarne, spiczaste skrzydła z białym pasem. Uderzenia skrzydeł są szybkie.

Wygląd

Ubarwienie ciała w trzech, mocno kontrastujących barwach: czerń, biel oraz czerwień. Głowa, szyja, pierś, kark oraz wierzch czarne. Spód, podogonie, kuper białe. Nie ma widocznej różnicy w wyglądzie między samcem a samicą (ta nieco cięższa, z dłuższym dziobem). Tęczówka czerwona. Dziób również czerwony, prosty, krępy, długi, zwężający się ku końcowi. Szyja krótka. Sylwetka ciała dosyć krępa. Czarno-biały ogon. W lecie wyraźna, pomarańczowoczerwona obrączka oczna. Nogi czerwone. Upierzenie zimowe nieznacznie różni się od szaty w lecie. W okresie zimowym nogi są jaśniejsze, różowe, a od policzka ciągnie się biała półobroża. Osobniki młodociane różnią się brązową tęczówką, ciemniejszym dziobem oraz bledszymi nogami. Dodatkowo ich wierzch jest brązowoczarny. W pierwszym roku osobniki z ciemnym końcem dzioba, nogi nieco jaśniejsze, szaroróżowe. Pojawia się u nich biała półobroża. Tęczówki oczne brązowoczerwone, obrączka brązowawa.

Występowanie

Gniazduje na Islandii, na wybrzeżach półwyspu Skandynawskiego, nad Morzem Północnym, Bliskim Wschodzie, w środkowo-zachodniej i wschodniej Azji oraz na Kamczatce. Zimuje na wybrzeżach morskich zachodniej Europy, północnej i środkowej Afryki, półwyspu Arabskiego i południowej Azji. Cało rocznie spotykany jest na Wyspach Brytyjskich i na północy Francji.

Biotop

Gnieździ się na plażach, przy brzegach jezior, rzek, wśród skał. Żeruje na otwartych przestrzeniach.

Lęgi

Monogamiczny. Gniazdo w płytkim zagłębieniu na ziemi. Jeden lęg w roku. Samica składa od 2 do 5 (średnio 3) jasnych jaj, ciemno plamkowanych. Wysiadywanie (przez oboje rodziców) trwa od 24 do 27 dni. Po miesiącu osobniki młodociane stają się lotne. Dojrzałość płciową osiąga po trzecim-czwartym roku życia.

Pokarm

Głównie żywi się bezkręgowcami (małżami, mięczakami, skorupiakami, pierścienicami, owadami), po za nimi kręgowcami (larwami płazów, rybami).

4.9/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments