UCHATEK GRZYWIASTY. Ssak. Zwierzę - uchatek grzywiasty, lew morski stellera
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Uchatkowate Uchatek Uchatek grzywiasty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Uchatek grzywiasty (Eumetopias jubatus)

Nazywana/y także: uchatka grzywiasta, lew morski stellera
Kolonia uchatków grzywiastych
Spis treści
Wygląd

Uchatek grzywiasty jest największym uchatkowatym na świecie. Ciało jest wydłużone. Małżowiny uszne są widoczne. Barwa ciała różnorodna od jasnożółtej przez rudą po ciemnobrązową. Strona brzuszna jest nieco ciemniejsza. Kończyny przekształcone są w płetwy. Dymorfizm płciowy jest wyraźny. Samce są znacznie większe od samic. U samców na grzbiecie znajdują się dłuższe włosy tworzące grzywę. Szczenięta rodzą się czarnobrązowe.

Występowanie

Uchatek grzywiasty występuje na północy Oceanu Spokojnego. Jego zasięg obejmuje wody chłodne i arktyczne głównie na szelfie kontynentalnym od północnej Japonii, przez Morze Ochockie, Morze Beringa, Zatokę Alaska, wzdłuż zachodnich wybrzeży Ameryki Północnej po Kalifornię w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych.

Tryb życia

Uchatek grzywiasty prowadzi wodno-lądowy tryb życia. Zamieszkuje zimne wody oceaniczne. Przebywa głównie w pobliżu brzegów i na skalistych wybrzeżach. Jest rzadko spotykany na otwartym morzu z dala od lądu. Jest gatunkiem bliskim zagrożenia (kategoria NT na liście IUCN).

Odżywianie

Uchatek grzywiasty żywi się kręgowcami (rybami) oraz bezkręgowcami (mięczakami). Pokarm zdobywa w nocy w wodzie.

Rozmnażanie i rozwój

Uchatek grzywiasty to gatunek poligyniczny. Rozmnaża się na lądzie. Do rozrodu przystępuje raz w roku. Samce w okresie rozrodczym strzegą swoich terytoriów. Rozród odbywa się w pod koniec wiosny i w lecie. Ciąża trwa ok. 11-12 miesięcy. Samica rodzi jedno młode. Szczenie po urodzeniu waży 16-19 kg i mierzy 1 m długości. Samica po porodzie pozostaje przy młodym przez tydzień. Po upływie tygodnia samica pozostawia młode na kilka dni i udaje się na żer. Szczenie znajduje się pod opieką samicy od 1 do do 3 roku życia. Dojrzałość płciową osiąga między trzecim a dziesiątym rokiem życia. Jednakże samce stają się terytorialne dopiero po 9 roku życia. Samice żyją do 22 lat, samce krócej, do 14 lat.
4.8/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments