Światowy Dzień Tuńczyka – dlaczego warto pamiętać o tej rybie?
2-go maja na całym świecie obchodzony będzie Światowy Dzień Tuńczyka. Święto ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych ma na celu zwiększenie świadomości o znaczeniu tuńczyków dla bezpieczeństwa żywnościowego, gospodarki wielu krajów oraz konieczności ochrony tych ryb przed przełowieniem i degradacją środowiska morskiego.
Tuńczyk, chociaż często pojawia się na naszych stołach, jest jednym z gatunków najbardziej zagrożonych nadmierną eksploatacją. Wysokie zapotrzebowanie na mięso tuńczyka – szczególnie w kuchni japońskiej, ale też w Europie i Ameryce Północnej – sprawiło, że niektóre populacje, jak np. tuńczyk błękitnopłetwy, znalazły się na granicy wyginięcia.
Według danych ONZ, tuńczyki stanowią około 20% całkowitej wartości światowych połowów ryb morskich i ponad 8% całkowitego handlu owocami morza. To nie tylko kluczowe źródło białka dla milionów ludzi, ale też podstawa dochodów dla wielu społeczności przybrzeżnych, zwłaszcza w krajach rozwijających się.
Problem przełowienia
Raporty organizacji ekologicznych alarmują: ponad 30% stad tuńczyków jest poławianych na poziomach niespójnych z zasadami zrównoważonego rybołówstwa. Przełowienie grozi nie tylko samym tuńczykom, ale także całym ekosystemom morskim, w których pełnią one ważną rolę jako drapieżniki szczytowe.
W odpowiedzi na te zagrożenia wiele organizacji międzynarodowych, w tym Międzynarodowa Komisja ds. Ochrony Tuńczyka Atlantyckiego (ICCAT) oraz różne inicjatywy certyfikujące rybołówstwo (takie jak MSC – Marine Stewardship Council), wprowadza zasady mające ograniczyć nadmierne połowy i promować odpowiedzialne praktyki rybackie.
Jak możemy pomóc?
Światowy Dzień Tuńczyka to dobra okazja, aby zastanowić się nad własnymi wyborami konsumenckimi. Eksperci apelują o kupowanie tuńczyka pochodzącego z certyfikowanych, zrównoważonych źródeł. Świadome wybory to także wsparcie dla rybaków stosujących odpowiedzialne praktyki i realny wkład w ochronę morskiej bioróżnorodności.
Mamy wybór
Obchodzony 2 maja Światowy Dzień Tuńczyka przypomina nam, że nawet popularne i dobrze znane gatunki nie są odporne na presję człowieka. Troska o zrównoważone rybołówstwo jest dziś bardziej potrzebna niż kiedykolwiek. Każdy z nas, poprzez swoje codzienne decyzje, może mieć wpływ na przyszłość tuńczyków i zdrowie światowych oceanów.





