Gnojówka z pokrzywy – jak zrobić, co nią podlewać, a czego nie?
Ekologia.pl Dom i ogród Pielęgnacja ogrodu Gnojówka z pokrzywy – jak zrobić i stosować?

Gnojówka z pokrzywy – jak zrobić i stosować?

Dla większości ogrodników pokrzywy są nielubianym chwastem, który rozprzestrzenia się zbyt szybko i jest wyjątkowo niesympatyczny przy usuwaniu. Z wroga można jednak zrobić sprzymierzeńca. Gnojówka z pokrzywy to łatwy, tani i ekologiczny sposób na poprawę kondycji wielu roślin uprawnych, a jednocześnie dobry pretekst, aby pozbyć się parzącego zielska z zagonów.

Proces przygotowania gnojówki z pokrzywy

Proces przygotowania gnojówki z pokrzywy, fot. Martina Unbehauen/Shutterstock
Spis treści

Zielone gnojówki to pomysł stosowany od wieków i doskonały w swojej istocie, bo wykorzystujący przyrodę na korzyść przyrody. W przeciwieństwie do kompostu na rezultaty nie trzeba jednak czekać miesiącami.

Gnojówka z pokrzywy – właściwości

Nie przypadkiem pokrzywa jest gatunkiem cenionym w ziołolecznictwie. Parzące liście są bogate w minerały, flawonoidy, witaminy i aminokwasy. W szczególności zawierają dużo azotu, żelaza, potasu i miedzi, czyli pierwiastków niezbędnych dla zdrowego rozwoju roślin. Ponadto w zielonych tkankach znajduje się ogromna ilość chlorofilu, a także kwas krzemowy oraz kwas mrówkowy.

Gnojówka z pokrzywy to przede wszystkim nawóz, który dostarcza warzywom i gatunkom ozdobnym cennych związków odżywczych. Tym samym może stymulować wzrost, kwitnienie oraz owocowanie. Ceniona jest również jako tonik poprawiający kondycję roślin wyraźnie osłabionych, np. po przesadzaniu, drastycznym cięciu, chłodzie lub suszy.

Związki eteryczne zwarte w pokrzywie w połączeniu z kwasem mrówkowym działają jednak również jako forma biologicznej ochrony rośliny. Z obserwacji wynika, że regularne stosowanie gnojówki redukuje ryzyko rozwoju chorób i odstrasza szkodniki. W szczególności naturalny pokrzywowy nawóz poleca się do zwalczania mszyc i przędziorków, a także mączniaka oraz szarej pleśni.

Gnojówka z pokrzywy – na pomidory, maliny, róże

Jako zielony nawóz w płynie gnojówka z pokrzywy polecana jest przede wszystkim do wielu gatunków warzyw. Doskonale wpływa na kondycję pomidorów, ogórków, kalafiorów, kapusty, brokułów oraz dyni. Warto nią podlewać również owocujące krzewy i drzewa, w tym zwłaszcza truskawki i maliny.

Gnojówkę z pokrzywy wykorzystają jednak także właściciele zagonów ozdobnych. Jest ona cenionym nawozem do róż, ozdobnych traw, a nawet iglaków. Wspomaga też kondycję roślin doniczkowych i może być stosowana do oprysku trawnika. 

Niestety, nie wszystkie gatunki reagują na nią dobrze. Czego nie pryskać gnojówką z pokrzywy? Na liście cenzurowanej znajdują się przede wszystkim cebula i czosnek, fasola i groch, a także szpinak, rzodkiew i marchew. Niewskazane jest również spryskiwanie gatunków ozdobnych preferujących kwaśny odczyn gleby, takich jak azalie, rododendrony oraz wrzosy, jak również sukulentów.

 

Skład gnojówki z pokrzywy

Korzyści wynikające ze stosowania gnojówki z pokrzywy; opracowanie własne

Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy?

Gnojówkę z pokrzywy przygotować można na dwa sposoby – jeden jest szybki, ale mniej efektywny; drugi wymaga cierpliwości, ale wynagradza ją efektywnością.

Gnojówka na szybko to tak naprawdę zaledwie napar. Do jego przygotowania można wykorzystać suszone ziele w torebkach. Wystarczy zalać 30 g szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok. godzinę. Po wystudzeniu napar rozcieńczamy z wodą w proporcji 1:10.

Prawdziwa gnojówka z pokrzywy to proces bardziej pracochłonny. Podstawowym surowcem są świeże pokrzywy – najlepiej młode, które jeszcze nie kwitły – w ilości ok. 1 kg. Należy je pociąć lub posiekać i umieścić w większym naczyniu, np. plastikowym wiadrze ogrodowym. Nie poleca się natomiast stosowania metalowych wiader.

Przygotowaną pokrzywę zalewamy 10 litrami zwykłej wody i przykrywamy gazą lub pieluchą tetrową. Gnojówka będzie fermentować i potrzebuje stałego dostępu do powietrza, ale warto ją chronić przed owadami i innymi zanieczyszczeniami. Tak przygotowany zestaw odstawiamy w ustronne miejsce w ogrodzie – w cieniu i możliwie daleko od domu oraz tarasu. Chodzi nie tylko o ograniczenie ryzyka wylania przez nieuwagę, ale także uniknięcie nieprzyjemnego zapachu, który wydzielają fermentujące liście.

Codziennie wiadro z gnojówką należy odkryć i zawartość zamieszać. Po 2 lub 3 tygodniach roztwór powinien zacząć się klarować, a powstająca na powierzchni piana zanikać. Oznacza to, że fermentacja się zakończyła, a gnojówka jest gotowa do wykorzystania. Ostatnim etapem jest przecedzenie jej i przelanie do zamykanych butli lub innych pojemników.

Gnojówka z pokrzyw gotowa do użycia

Gnojówka z pokrzyw gotowa do użycia, fot. La Huertina De Toni/Shutterstock

Jak stosować gnojówkę z pokrzywy?

Gotowa gnojówka przed użyciem powinna zostać stosownie rozcieńczona z wodą, idealnie deszczową:

  • 1:10 – w przypadku zastosowania jako nawóz do podlewania,
  • 1:20 – w roli oprysku chroniącego przed szkodnikami oraz chorobami grzybowymi.

Nierozcieńczoną gnojówkę z pokrzywy można aplikować wyłącznie na puste zagony, które przygotowujemy na późniejsze wysadzanie. Do oprysku przeciw mszycom można też zastosować tzw. młodą gnojówkę, czyli roztwór fermentujący jedynie przez tydzień. Wówczas wystarczy go rozcieńczyć.

Częstotliwość zastosowania gnojówki zależy od celu jej stosowania. W roli nawozu gnojówkę aplikujemy raz 7-14 dni bezpośrednio do gleby, jako wzmocnienie dla roślin po przesadzaniu lub stresie pogodowym nawet częściej, ale w większym rozcieńczeniu (1:20). Oprysk przeciwko szkodnikom można prowadzić co kilka dni, rozprowadzając gnojówkę bezpośrednio na liściach.

Gnojówka z pokrzywy na pomidory czy maliny wytrzyma w zamkniętym pojemniku, w chłodnym i cienistym miejscu nawet kilka tygodni. Nadaje się do wykorzystania tak długo, póki nie zmieni wyraźnie swojego fizycznego stanu.

Gnojówka z pokrzywy – pytania i odpowiedzi

Co podlewać gnojówką z pokrzywy?

Gnojówką z pokrzywy można podlewać pomidory, ogórki, maliny, truskawki, kalafiory, brokuły, a także ozdobne rośliny, np. róże i iglaki.

Ile może stać gnojówka z pokrzywy?

Gnojówkę z pokrzywy najlepiej zużyć w przeciągu kilku tygodni. Należy ją przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Czy gnojówka z pokrzywy zakwasza glebę?

Nie zakwasza. Gnojówka z pokrzywy ma odczyn zasadowy i dlatego nie jest polecana do roślin preferujących kwaśne podłoże.

 

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia
  1. „Nettle Garden Fertilizer: Information On Making And Using Nettles As Fertilizer” Amy Grant, https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/nettle/nettle-as-fertilizer.htm, 31/05/2024;
  2. “How to make a nettle feed” BBC Gardeners' World Magazine, https://www.gardenersworld.com/how-to/maintain-the-garden/how-to-make-a-nettle-feed/, 31/05/2024;
  3. “Use of Stinging Nettle as a Potential Organic Fertilizer for Herbs” Thomas Li, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J044v02n02_11, 31/05/2024;
  4. “Stinging Nettle (Urtica dioica L.) as an Aqueous Plant-Based Extract Fertilizer in Green Bean (Phaseolus vulgaris L.) Sustainable Agriculture” Branka Maričić i in., https://www.mdpi.com/2071-1050/13/7/4042, 31/05/2024;
  5. “Effects of nettle slurry (Urtica dioica L.) used as foliar fertilizer on potato (Solanum tuberosum L.) yield and plant growth” Alfonso Garmendia i in., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5944444/, 31/05/2024;
Oceń artykuł
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments