Gąska czerwieniejąca (Tricholoma orirubens)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Gąska czerwieniejąca występuje w Europie i Ameryce Północnej. Zasiedla gleby zasobne w wapń, wchodząc w związki mikoryzowe z dębami i bukami, w drzewostanach różnych typów, czasem nawet w parkach miejskich.
Wygląd
Owocniki gąski czerwieniejącej osiągają 4,0 do 8 (wyjątkowo nawet 10) cm średnicy kapelusza i tyleż samo (4-10 cm) długości nóżki. Zazwyczaj wyrastają samotnie lub w niezbyt licznych grupkach. Pojawiające się w dużych odstępach owocniki tej gąski mogą jednak stanowić elementy jednego, wielkiego czarciego kręgu.
Kapelusz u młodych owocników łukowaty z małym garbikiem, u dojrzalszych co raz bardziej płasko rozpostarty, gęsto pokryty siwo-czarnymi, promieniście ułożonymi łuskami. Po dłuższym okresie suchej, słonecznej pogody staje się srebrzysty i jaśnieją mu brzegi.
Blaszki od początku kremowo-siwe, dość masywne. Na młodych owocnikach gęste i wąskie, na starych rzadkie i grubsze. Po oderwaniu od kapelusza po dłuższej chwili czerwienieją.
Nóżka cylindryczna, twarda, sprężysta, biaława lub jasno szarawa z ciemniejszym pasemkami, po uszkodzeniu rdzawieje podobnie jak miąższ. Niekiedy podstawa trzonu bulwiasta bądź zaostrzona.
Miąższ delikatny, barwy siwo-kremowej, po dłuższym czasie po nacięciu lub zmiażdżeniu przebarwia się na czerwono, co pozwala odróżnić ten gatunek od wielu podobnych Tricholoma. Woń podobnie jak u większości gąsek mączysta. Smak takoż opisywany jako mączny lub słodki, jedna ze smaczniejszych przedstawicielek rodzaju.
Właściwości
Zastosowanie
Gąska czerwieniejąca jest grzybem jadalnym. Lepiej jednak jej nie zbierać w sytuacji, gdy słabo zna się grzyby blaszkowe inne niż pieczarki i mleczaje.