Gołąbek białoczarny (Russula albonigra)

Wstęp
Gołąbek białoczarny to niejadalny grzyb z rodziny gołąbkowatych Russulaceae, szeroko rozpowszechniony w Eurazji, płn. Afryce oraz Ameryce Północnej.
Sezon
Gołąbek białoczarny produkuje owocniki od sierpnia do października.
Występowanie
Gołąbek białoczarny jest szeroko rozpowszechniony na całej Półkuli Północnej – w Eurazji, Ameryce Północnej i płn. Afryce. Prawdopodobnie zawleczony do Australii. W Europie preferuje lasy liściaste. Może tworzyć mikoryzę z grabem, brzozami, leszczyną i dębami. W Polsce, podobnie jak w Niemczech, Szwajcarii rośnie w rozproszeniu.
Wygląd
Owocniki mięsiste, masywne, 10-15 cm średnicy, początkowo śnieżnobiałe lub kremowe, w starszym wieku kremowo-ochrowe, nawet jasnobrunatne, pozbawione mleczka.
Blaszki gęste, opatrzone krótki międzyblaszkami przy skraju kapelusza, często rozwidlone, zwykle różnej szerokości, białe, po uszkodzeniu czernieją. Ostrza blaszek u najstarszych owocników zwykle czarniawe.
Kapelusz o 50-150 mm średnicy, u młodych owocników kremowo biały, potem z brązowymi cętkami, u najstarszych niemalże czarny, z ostrym brzegiem. Kształt kapelusza zmienia się z czasem: u najmłodszych egzemplarzy wypukły o podwiniętych brzegach; potem płaski; wreszcie zagłębiony w centrum jak u wielu mleczajów.
Trzon początkowo pełny wewnątrz, potem watowaty. Z wiekiem ciemnieje, przechodząc od bieli przez szarość po czerń jak u sadzy. Nacięty, zgnieciony lub ugryziony także szybko ciemnieje. Grubawy, krótki, mierzy zwykle 1,5-3 cm na 2-8 cm.
Wysyp zarodników śnieżnobiały. Spory amyloidalne, wrzecionowate lub nerkowate, okryte drobną siateczką i brodawkami, osiągają 5-8 x 7-9 μm. Podstawki g. białoczarnego mierzą 40-50 × 6-10 μm. Cystydy bardzo liczne, długie, do 8 μm szerokie.
Gołąbka białoczarnego najłatwiej pomylić z gołąbkami: podpalanym Russula adusta, czarniawym R. nigricans, a także gęstoblaszkowym R. densifolia. U gołąbka podpalanego miąższ nie czernieje, lecz czerwienieje, a cały okaz zwykle jest jaśniejszy. U g. gęstoblaszkowego wnętrze najpierw czerwienieje, a dopiero potem czernieje. Z kolei g. czarniawy nadgryziony lub przecięty staje się łososiowy, a później czernieje.
Właściwości
Niejadalny. Niektóre źródła podają, iż młode, delikatne owocniki tego gołąbka są jadalne, ale niesmaczne, starsze lekko trujące. Dziś powszechnie uważany za niejadalny.
Zastosowanie
Brak.