Gołąbek białoczarny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek białoczarny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek białoczarny (Russula albonigra)

Nazywana/y także: gołąbek czarny
Gołąbek białoczarny. Źródło: Ron Pastorino (Ronpast) / CC BY-SA
Spis treści

Wstęp

Gołąbek białoczarny to niejadalny grzyb z rodziny gołąbkowatych Russulaceae, szeroko rozpowszechniony w Eurazji, płn. Afryce oraz Ameryce Północnej.

Sezon

Gołąbek białoczarny produkuje owocniki od sierpnia do października.

Występowanie

Gołąbek białoczarny jest szeroko rozpowszechniony na całej Półkuli Północnej – w Eurazji, Ameryce Północnej i płn. Afryce. Prawdopodobnie zawleczony do Australii. W Europie preferuje lasy liściaste. Może tworzyć mikoryzę z grabem, brzozami, leszczyną i dębami. W Polsce, podobnie jak w Niemczech, Szwajcarii rośnie w rozproszeniu.

Wygląd

Owocniki mięsiste, masywne, 10-15 cm średnicy, początkowo śnieżnobiałe lub kremowe, w starszym wieku kremowo-ochrowe, nawet jasnobrunatne, pozbawione mleczka.

Blaszki gęste, opatrzone krótki międzyblaszkami przy skraju kapelusza, często rozwidlone, zwykle różnej szerokości, białe, po uszkodzeniu czernieją. Ostrza blaszek u najstarszych owocników zwykle czarniawe.

Kapelusz o 50-150 mm średnicy, u młodych owocników kremowo biały, potem z brązowymi cętkami, u najstarszych niemalże czarny, z ostrym brzegiem. Kształt kapelusza zmienia się z czasem: u najmłodszych egzemplarzy wypukły o podwiniętych brzegach; potem płaski; wreszcie zagłębiony w centrum jak u wielu mleczajów.

Trzon początkowo pełny wewnątrz, potem watowaty. Z wiekiem ciemnieje, przechodząc od bieli przez szarość po czerń jak u sadzy. Nacięty, zgnieciony lub ugryziony także szybko ciemnieje. Grubawy, krótki, mierzy zwykle 1,5-3 cm na 2-8 cm.

Miąższ jędrny, kruchy, śnieżnobiały, po nacięciu lub zmiażdżeniu błyskawicznie staje się szary niekiedy z czerwonawym lub błękitnawym odcieniem, a potem smoliście czarny – stąd dzisiejsza nazwa gatunkowa „białoczarna”. Zaprawiony kwasami miąższ robi się mlecznobiały; mocne ługi barwią go na oliwkowo-białawo; formalina barwi go na łososiowo; a siarczan żelaza na zielono.
Smak słaby, gorzki lub ostry, przypominający wg niektórych mocną miętę, aromat ledwie wyczuwalny.

Wysyp zarodników śnieżnobiały. Spory amyloidalne, wrzecionowate lub nerkowate, okryte drobną siateczką i brodawkami, osiągają 5-8 x 7-9 μm. Podstawki g. białoczarnego mierzą 40-50 × 6-10 μm. Cystydy bardzo liczne, długie, do 8 μm szerokie.

Gołąbka białoczarnego najłatwiej pomylić z gołąbkami: podpalanym Russula adusta, czarniawym R. nigricans, a także gęstoblaszkowym R. densifolia. U gołąbka podpalanego miąższ nie czernieje, lecz czerwienieje, a cały okaz zwykle jest jaśniejszy. U g. gęstoblaszkowego wnętrze najpierw czerwienieje, a dopiero potem czernieje. Z kolei g. czarniawy nadgryziony lub przecięty staje się łososiowy, a później czernieje.

Właściwości

Niejadalny. Niektóre źródła podają, iż młode, delikatne owocniki tego gołąbka są jadalne, ale niesmaczne, starsze lekko trujące. Dziś powszechnie uważany za niejadalny.

Zastosowanie

Brak.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Arora D. 1986.; "Mushrooms demystified: a comprehensive guide to the fleshy fungi"; . Ten Speed Press, Berkeley.;
  2. Bon M. 2005.; "Pareys Buch der Pilze."; Franckh-Kosmos Verlag, Stuttgart.;
  3. Breitenbach J., Kränzlin F. 2005.; "Pilze der Schweiz. Beitrag zur Kenntnis der Pilzflora der Schweiz. Band 6: Russulaceae. Milchlinge, Täublinge."; Mykologia, Luzern.;
  4. Buyck B., Hofstetter V., Eberhardt U., Verbeken A., Kauff F. 2008.; "Walking the thin line between Russula and Lactarius: the dilemma of Russula subsect. Ochricompactae."; Fungal Diversity 28: 15-40.;
  5. Dermek A. 1988.; "Grzyby znane i mniej znane."; PWRiL, Warszawa.;
  6. Denchev C., Assyov B. 2010.; "Checklist of the larger basidiomycetes in Bulgaria."; Mycotaxon 111: 279–282.;
  7. Dimou D., Zervakis G., Polemis E. 2008.; "Mycodiversity studies in selected ecosystems of Greece: 4. Macrofungi from Abies cephalonica forests and other intermixed tree species (Oxya Mt., central Greece)."; Mycotaxon 104: 39-42.;
  8. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  9. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  10. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  11. Laux H. 2002.; "Der Kosmos Pilz-Atlas."; Franckh-Kosmos Verlag, Stuttgart.;
  12. Nandi A., Samanta S., Sen I., Devi K., Maiti T., Acharya K., Islam S. 2013.; "Structural elucidation of an immunoenhancing heteroglycan isolated from Russula albonigra (Krombh.)"; Fr. Carbohydrate Polymers 94 (2): 918-926.;
  13. Nandi A., Samanta S., Maity S., Sen I., Khatua S., Devi K., Islam S. 2014.; "Antioxidant and immunostimulant β-glucan from edible mushroom Russula albonigra (Krombh.)"; Fr. Carbohydrate Polymers 99: 774-782.;
  14. Skirgiełło A. 1998.; "Gołąbek (Russula). w: Grzyby (Mycota), tom 20. Podstawczaki (Basidiomycetes), gołąbkowce (Russulales), gołąbkowate (Russulaceae), gołąbek (Russula)."; Wyd. Naukowe PWN, Warszawa-Kraków.;
  15. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  16. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.7/5 - (15 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!