Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Gołąbek plamisty (Russula maculata)

Spis treści
Wstęp
Gołąbek plamisty to grzyb niejadalny.
Występowanie
Sezon
Wygląd
Kapelusz gołąbka plamistego osiąga średnicę od 5 do 10 cm. Ma twardą i mięsistą konsystencję. Jest rozpostarty aż do wklęsłego. Barwa może być różna – od jasnego różu, poprzez rdzawą na żółtym tle, czerwonobrązową, pomarańczową czy różową z rudymi lub brązowymi plamami. Skórka jest gładka, błyszcząca, łatwa do zerwania przy brzegu. Brzeg tępy, równy, u starszych okazów może stać się karbowany.
Blaszki gołąbka plamistego są gęste, grube, mają różną długość. Przy kapeluszu zaokrąglone, rozwidlone bądź cechujące się anastomozą. Barwa kremowa, która ciemnieje jednak do żołtoochrowej z odcieniem cytrynowo-pomarańczowym.
Trzon gołąbka plamistego osiąga wysokość od 4 do 4 cm i szerokość od 1,5 do 3 cm. Ma jędrną konsystencję, jest niemalże tej samej grubości. Na powierzchni gładki, troszkę chropowaty. Barwa biała, lecz może być też niebiegły różowo, od dołu brązowiejący. Po dotknięciu zmienia barwę na żółknącą. Pełny w środku, starsze okazy stają się watowate.
Miąższ gołąbka plamistego jest gruby. Ma barwę białą, lecz przebarwia się na brudnożółtawo lub szarawo w trzonie. Grzyb ten nie posiada zapachu lub jest on bardzo słaby. Ma łagodny smak, jedynie blaszki charakteryzują się nieco ostrzejszym posmakiem.
Zarodniki gołąbka plamistego są kuliste do szeroko eliposidalnych, brodawkowate. Wysyp zarodników ciemnożółty.
Właściwości
Gołąbek plamisty nie posiada żadnych właściwości.
Zastosowanie
Gołąbek plamisty jest to grzyb niejadalny.
Subscribe
0 komentarzy