Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus)
![Goryczak żółciowy. By bernd gliwa (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/800px-tylopilus-felleus-060914c.jpg)
Wstęp
Goryczak żółciowy nie wykazuje właściwości trujących i jest grzybem jadalnym, jednak bardzo gorzki smak powoduje, że nie jest w ogóle wykorzystywany w kuchni. Wystarczy niewielka część tego grzyba, by skutecznie popsuć smak całej potrawy. W niektórych przypadkach spożycie tego grzyba może powodować dolegliwości żołądkowe.
Sezon
Goryczak żółciowy rośnie w sezonie od czerwca do końca października.
Występowanie
Goryczak żółciowy występuje w Azji, Ameryce Północnej i Europie. Goryczak żółciowy rośnie najczęściej w lasach iglastych – świerkowych i sosnowych. Lubi kwaśne gleby na niżu oraz w górach. Często rośnie na omszonych i spróchniałych pniach i pniakach.
Wygląd
Kapelusz goryczaka żółciowego zwykle osiąga średnicę do 12 cm. U młodych owocników ma kształt półkolisty, później staje się wypukły, by finalnie stać się rozpostartym u starszych owocników. Ma barwę od jasnobrązowej do cielistobrązowej. Powierzchnia jest na początku omszona, później staje się gładka.
Rurki osiągają długość od 15 do 20 mm. Mają barwę szaroróżową lub brązowoczerwoną, są najczęściej poduszeczkowato wypukłe. Można je łatwo oddzielić od miąższu.
Trzon goryczaka żółciowego osiąga wysokość do 14 cm i grubość od 2 do 4 cm. U młodych okazów ma kształt beczułkowaty, później staje się maczugowaty. Na całej długości pokryty jest siateczką, która jest grubsza i ma większe oraz głębsze oczka niż u borowika szlachetnego. Ma kolor jaśniejszy od kapelusza.
Miąższ ma barwę białą. Po uszkodzeniu barwi się lekko na różowo. U młodych okazów jest twardy, natomiast u starszych przypomina strukturę gąbki.
Ma gorzki smak i przyjemny zapach.
Zarodniki goryczaka żółciowego są wrzecionowate i prawie bezbarwne.
Właściwości
Goryczak żółciowy ma bardzo gorzki, wręcz odpychający smak.
Zastosowanie
Ze względu na gorzki smak goryczak żółciowy nie znajduje zastosowania w kuchni.
Ale fajne ale,czy ktoś mi powie Have czy czyreń jadłowy jest jadalnym grzybem?
Jest grzybem niejadalnym!
Goryczak żółciowy jest niejadalny!