Goryczak żółciowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate goryczak Goryczak żółciowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus)

Nazywana/y także: borowik żółciowy, gorzkniak, gorzkówka, grzyb cierpki, grzyb zajączek, grzyb żółciowy, grzybek gorzki, mięsogłów żółciowy, podgrzybek gorzki, zajączek gorzki, żółciowy
Goryczak żółciowy. By bernd gliwa (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Goryczak żółciowy nie wykazuje właściwości trujących i jest grzybem jadalnym, jednak bardzo gorzki smak powoduje, że nie jest w ogóle wykorzystywany w kuchni. Wystarczy niewielka część tego grzyba, by skutecznie popsuć smak całej potrawy. W niektórych przypadkach spożycie tego grzyba może powodować dolegliwości żołądkowe.

Sezon

Goryczak żółciowy rośnie w sezonie od czerwca do końca października.

Występowanie

Goryczak żółciowy występuje w Azji, Ameryce Północnej i Europie. Goryczak żółciowy rośnie najczęściej w lasach iglastychświerkowych i sosnowych. Lubi kwaśne gleby na niżu oraz w górach. Często rośnie na omszonych i spróchniałych pniach i pniakach.

Wygląd

Kapelusz goryczaka żółciowego zwykle osiąga średnicę do 12 cm. U młodych owocników ma kształt półkolisty, później staje się wypukły, by finalnie stać się rozpostartym u starszych owocników. Ma barwę od jasnobrązowej do cielistobrązowej. Powierzchnia jest na początku omszona, później staje się gładka.

Rurki osiągają długość od 15 do 20 mm. Mają barwę szaroróżową lub brązowoczerwoną, są najczęściej poduszeczkowato wypukłe. Można je łatwo oddzielić od miąższu.

Trzon goryczaka żółciowego osiąga wysokość do 14 cm i grubość od 2 do 4 cm. U młodych okazów ma kształt beczułkowaty, później staje się maczugowaty. Na całej długości pokryty jest siateczką, która jest grubsza i ma większe oraz głębsze oczka niż u borowika szlachetnego. Ma kolor jaśniejszy od kapelusza.

Miąższ ma barwę białą. Po uszkodzeniu barwi się lekko na różowo. U młodych okazów jest twardy, natomiast u starszych przypomina strukturę gąbki.

Ma gorzki smak i przyjemny zapach.

Zarodniki goryczaka żółciowego są wrzecionowate i prawie bezbarwne.

Właściwości

Goryczak żółciowy ma bardzo gorzki, wręcz odpychający smak.

Zastosowanie

Ze względu na gorzki smak goryczak żółciowy nie znajduje zastosowania w kuchni.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (11 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ale fajne ale,czy ktoś mi powie Have czy czyreń jadłowy jest jadalnym grzybem?

Jest grzybem niejadalnym!

Goryczak żółciowy jest niejadalny!

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!