Grzybówka różowa (Mycena rosea Gramberg)
![Grzybówka różowa. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/800px-Mycena-rosea-G3.jpg)
Wstęp
Grzybówka różowa to grzyb trujący.
Występowanie
Grzyb ten rośnie w lasach liściastych lub mieszanych, najczęściej pod bukami i dębami.
Sezon
Występuje od maja do października.
Wygląd
Kapelusz osiąga średnicę od 2 do 5 cm. U młodych okazów ma kulisty kształt, później staje się płaski, a u starszych okazów jest rozpostarty. Posiada garbek na środku. Skóra jest gładka, wilgotna. Ma barwę od bladoróżowej do różowej. Ma właściwości higrofaniczne. Garbek ma barwę kremowożółtą lub żółtą podczas suchej pogody.
Blaszki na początku mają białawą barwę, później stają się bladoróżowe. Luźno ustawione, rzadkie i szerokie. Ostrza gładkie. Przy trzonie są wykrojone.
Trzon osiąga wysokość od 4 do 7 cm i grubość do 0,7 cm. Ma walcowaty kształt. Charakteryzuje się gładką strukturą oraz połyskliwością. Na początku jest pełny, później staje się rurkowaty. Kolor białawy, może mieć różowawy odcień. Podstawa zgrubiała, pokryta strzępkami grzybni w kolorze żółtawym.
Miąższ jest cienki, ma białą barwę. Ma zapach i smak rzodkiewki.
Zarodniki cylindryczne, przy nasadzie posiadają dziobek, gładkie. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Grzybówka różowa jest grzybem trującym o działaniu halucynogennym. Zawiera dużą ilość muskaryny, która odpowiada za właściwości trujące. Po spożyciu owocników występują objawy takie jak nadmierne pocenie się, zaburzenia wzroku połączone ze zwężeniem źrenic, nudności.
Zastosowanie
Nie posiada żadnego zastosowania ze względu na trujące właściwości.