Grzybówka szafranowa (Mycena crocata)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Grzybówka szafranowa posiada kapelusz oliwko szarawy, upstrzony pomarańczowymi cętkami, prążkowany do połowy, dalej gładki. Młode grzybówki szafranowe odznaczają się dzwonkowatym kształtem swoich kapeluszy, podczas gdy starsze owocniki mają kapelusze niemal płaskie, za to z garbkiem na szczycie.
Blaszki rzadko rozmieszczone, zatokowo powcinane albo przyrośnięte do nóżki, kremowo białe, upstrzone szafranowymi lub czerwonawymi plamkami.
Nóżka rurkowata, zwykle dość krucha, wydłużona, nierzadko wygięta, osiągać może 5-12 cm długości, a 1-3 mm szerokości.
Miąższ grzybówki szafranowej jest kruchy, nie ma smaku ani zapachu. Uszkodzony wydziela sok koloru szafranowo złotego.
Wysyp zarodników bezbarwny. Spory g. szafranowej są amyloidalne, eliptyczne, opatrzone dzióbkiem, w środku uziarnione, o mierzą około 7-10 μm. Cystydy kształtem przypominające maczugi, 24-30×10 μm, ze sprzążkami oraz z wyrostkami na wierzchołkach. Odstawki o czterech zarodnikach.
Właściwości
Zastosowanie
Z racji rzadkości, małych rozmiarów i braku walorów jadalnych grzybówka szafranowa nie posiada zastosowań.