Koźlarz białawy (Leccinum holopus)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Najwięcej stanowisk koźlarza białawego znanych jest z Ameryki Północnej (wschodnie, atlantyckie wybrzeże) oraz Syberii. W Europie jest dość rzadki. Niedawno odnaleziono go także w Chinach. Koźlarz białawy preferuje torfowiska wysokie, zasilane wyłącznie wodami opadowymi. Mikoryzy tworzy z brzozami rosnącymi pośród torfowców.
Wygląd
Owocniki koźlarza białawego są trudne do pomylenie, o porażającym wyglądzie duchów („białych dam”), stąd jego inne nazwy „borowik-upiór”.
Rurki o rzadko spotykanym w tej rodzinie, dość upiornym, białym lub jasno szarym kolorze. Zmiażdżone robią się brunatne lub żółtawe, jednak nawet wówczas pozostają dość jasne. Pory hymenoforu o średnicy 2-3 mm.
Kapelusz 5-15 cm średnicy, u młodych owocników lekko owłosiony, u starszych całkowicie gładki. Zwykle barwy białej, jedynie u dojrzalszych okazów może robić się beżowawy, szarawy czy zielonkawy. Woda amoniakalna barwi skórkę kapelusza na różowo, ale nie zmienia koloru miąższu. W czasie dżdżystej pogody i u starych owocników kapelusz lepki w dotyku, w innych warunkach suchy i matowy jak na koźlarza przystało.
Trzon biały, obrośnięty śnieżnobiałymi lub kremowo szarymi łuskami.
Miąższ bez smaku i zapachu, w różnych odcieniach bieli, zazwyczaj przechodzących w lekki róż. U podstawy nóżki zazwyczaj niebieszczeje. Zdarzają się owocniki, jakich miąższ przebarwia się inaczej, ujmowane dawniej przez mikologów jako osobne odmiany (var. aerugineum – zielenieje; var. americanum – pojawiają się czerwone plamy lub przybiera odcień jasnego różu). Rozcieńczony ług potasowy nie przebarwia u tego gatunku koźlarza ani miąższu, ani skórki kapeluszu. Także siarczan żelaza II nie reaguje w ogóle, albo po długim czasie powoduje ledwo dostrzegalne przebarwienie miąższu na słabą oliwkową zieleń.
Właściwości
Zastosowanie
Jak u reszty koźlarzy podobnych do koźlarza babki. Koźlarz białawy nadaje się do suszenia, marynowania i gotowania. Wykorzystywany jest jako dodatek do sosów, zup, mięs oraz innych przetworów. Zasługuje na ochronę z powodu utraty siedlisk.
W Rosji trwają badania nad wykorzystaniem tego gatunku jako wskaźnika skażenia środowiska radioaktywnym cezem 137, gdyż akumuluje on pokaźną ilość tego pierwiastka w swych owocnikach.