Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Koźlarz bruzdkowany (Leccinellum crocipodium)
Nazywana/y także: borowik bruzdkowany, kozak czerniejący

Spis treści
Wstęp
Występowanie
Koźlarz bruzdkowany rośnie w ciepłych okolicach w lasach liściastych, w głównej mierze pod bukami, dębami, i grabami z którymi tworzy mikoryzy. Jest gatunkiem rzadko spotykanym w Polsce.
Sezon
Koźlarz bruzdkowany występuje w okresie lata.
Wygląd
Kapelusz koźlarza bruzdkowanego osiąga średnicę od 5 do 18 cm. U młodych okazów ma półkolisty kształt, który później zmienia się w poduchowaty. Dorosłe okazy są rozpostarte. Barwa na początku bladożołtawa, później zmienia się w brudnobrązową. Powierzchnia filcowata, skórka często pęka na drobne poletka. Podczas wilgotnej pogody skórka staje się lepka.
Pory koźlarza bruzdkowanego są drobne, mają okrągławo-kaciasty kształt. Kolor taki sam jak rurek. Po uszkodzeniu ciemnieją.
Rurki koźlarza bruzdkowanego na początku mają barwę cytrynowożółtą, później stają się oliwkowożółte, mogą mieć różowawy odcień. Po uszkodzeniu zmieniają barwę na brązową. Głęboko wykrojone.
Trzon koźlarza bruzdkowanego osiąga wysokość od 5 do 20 cm i szerokość od 1,5 do 2 cm. Ma kształt pękaty u młodych okazów, później staje się wrzecionowaty. W środkowej części jest zgrubiały, natomiast pod kapeluszem i przy podstawie zwężony. Barwa jasnocytrynowa, która wraz z wiekiem zmienia się na brudnobiaławą. Na powierzchni znajdują się kosmki lub brodawki, które tworzą pionowe użebrowanie.
Miąższ koźlarza bruzdkowanego jest mięsisty i zwarty. W trzonie jest twardy, włóknisty. Starsze okazy cechują się gąbczastym miąższem. Ma barwę białawą lub cytrynowożółtą. Po przełamaniu zmienia barwę na różową, później czerwienieje, czasem z odcieniem błękitnym lub liliowym. Zapach i smak niecharakterystyczny, ale przyjemny.
Zarodniki mają elipsoidalny lub elipsoidalno-wrzecionowaty kształt. Wysyp zarodników oliwkowobrązowy.
Właściwości
Koźlarz bruzdkowany jest grzybem jadalnym.
Zastosowanie
Koźlarza bruzdkowanego można zastosować w kuchni tak jak pozostałe koźlarze – do duszenia, pasteryzowania, marynowania. Grzyb ten jest doskonałym składnikiem zup, sosów i innych dań.
Subscribe
0 komentarzy