Koźlarz bruzdkowany - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate Leccinellum Koźlarz bruzdkowany
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Koźlarz bruzdkowany (Leccinellum crocipodium)

Nazywana/y także: borowik bruzdkowany, kozak czerniejący
Koźlarz bruzdkowany
Spis treści

Wstęp

Występowanie

Koźlarz bruzdkowany rośnie w ciepłych okolicach w lasach liściastych, w głównej mierze pod bukami, dębami, i grabami z którymi tworzy mikoryzy. Jest gatunkiem rzadko spotykanym w Polsce.

Sezon

Koźlarz bruzdkowany występuje w okresie lata.

Wygląd

Kapelusz koźlarza bruzdkowanego osiąga średnicę od 5 do 18 cm. U młodych okazów ma półkolisty kształt, który później zmienia się w poduchowaty. Dorosłe okazy są rozpostarte. Barwa na początku bladożołtawa, później zmienia się w brudnobrązową. Powierzchnia filcowata, skórka często pęka na drobne poletka. Podczas wilgotnej pogody skórka staje się lepka.
Pory koźlarza bruzdkowanego są drobne, mają okrągławo-kaciasty kształt. Kolor taki sam jak rurek. Po uszkodzeniu ciemnieją.
Rurki koźlarza bruzdkowanego na początku mają barwę cytrynowożółtą, później stają się oliwkowożółte, mogą mieć różowawy odcień. Po uszkodzeniu zmieniają barwę na brązową. Głęboko wykrojone.
Trzon koźlarza bruzdkowanego osiąga wysokość od 5 do 20 cm i szerokość od 1,5 do 2 cm. Ma kształt pękaty u młodych okazów, później staje się wrzecionowaty. W środkowej części jest zgrubiały, natomiast pod kapeluszem i przy podstawie zwężony. Barwa jasnocytrynowa, która wraz z wiekiem zmienia się na brudnobiaławą. Na powierzchni znajdują się kosmki lub brodawki, które tworzą pionowe użebrowanie.
Miąższ koźlarza bruzdkowanego jest mięsisty i zwarty. W trzonie jest twardy, włóknisty. Starsze okazy cechują się gąbczastym miąższem. Ma barwę białawą lub cytrynowożółtą. Po przełamaniu zmienia barwę na różową, później czerwienieje, czasem z odcieniem błękitnym lub liliowym. Zapach i smak niecharakterystyczny, ale przyjemny.
Zarodniki mają elipsoidalny lub elipsoidalno-wrzecionowaty kształt. Wysyp zarodników oliwkowobrązowy.

Właściwości

Koźlarz bruzdkowany jest grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Koźlarza bruzdkowanego można zastosować w kuchni tak jak pozostałe koźlarze – do duszenia, pasteryzowania, marynowania. Grzyb ten jest doskonałym składnikiem zup, sosów i innych dań.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (14 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!